Companii

Contracte mai mari si afaceri de 34 de milioane de euro pentru Arcom

05.01.2006, 17:47 30

Compania de constructii a realizat o cifra de afaceri in 2005 in crestere cu 13% fata de previziunile initiale.

"Rezultatele financiare de anul trecut au fost obtinute datorita investitiilor pe care le-am derulat pe parcursul anului, precum si lucrarilor si a contractelor mai mari pe care le-am semnat", a declarat Florian Florescu, directorul economic al Arcom SA.

Valoarea este apropiata de cea inregistrata in anul 2004, in timp ce rata profitului se situeaza la aproximativ 9%, potrivit datelor preliminare prezentate de Arcom.

Compania a investit anul trecut circa 3 milioane de euro in achizitionarea de statii noi de betoane, transportoare de beton, macarale sau schele noi.

Arcom era inainte de revolutie "bratul" extern al industriei romanesti de constructii, dar ulterior s-a confruntat cu o prabusire a comenzilor din strainatate si pierderea unor piete de export traditionale din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Intr-o asemenea conjunctura, Arcom s-a reorientat treptat catre piata interna si parteneriate sau asocieri cu firme straine. Printre cele mai importante proiecte derulate de Arcom anul trecut se numara proiectul rezidential de 50 de milioane Central Park derulat de grupul Niro sau fabrica de medicamente de 8 milioane de euro LaborMed din Bucuresti.

In cadrul strategiei de a se asocia cu companii straine, Arcom a format mai multe joint venture cu francezii de la Lafarge (productie de gips-carton), Gealan (pentru tamplarie din PVC), Zublin (constructii), la care reprezentantii Arcom vor renunta la inceputul anului curent, sau Omnico (pentru a intra pe piata de pavele si borduri).

Arcom SA face parte din holdingul de firme Arcom, care activeaza pe piata constructiilor si a materialelor de constructii. Din holding mai fac parte alte 10 companii, in care Arcom SA detine pachetul majoritar de actiuni, deruland prin acestea activitati de constructii - montaj, producere si comercializare de materiale de constructii, echipamente, mecanizare sau inchiriere de utilaje.

Holdingul de firme Arcom a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 60 milioane de euro. Lafarge Arcom-Gips, specializata in productia de gips-carton, isi va dubla anul acesta capacitatile liniilor de productie, in timp ce productia totala se va tripla, avand in vedere ca se va lucra in trei schimburi.

Actiunile Arcom sunt detinute in proportie de peste 85% de 1.400 de persoane fizice, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8%, Conimpuls Bacau cu 2-3 % (firma la care este actionar fostul secretar de stat in MTCT Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Numarul angajatilor s-a dublat anul trecut, ajungand la aproximativ 820 de persoane, potrivit reprezentantilor companiei.

Piata constructiilor a crescut anul trecut cu circa 7-8%, sub majorarea preconizata de circa 10%, ajungand la aproximativ 6 miliarde de euro, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO). Potrivit unor estimari, piata constructiilor va inregistra o crestere a pietei de peste 10%, in conditiile in care preturile materialelor de constructii se vor majora cu 10%-15%. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO