Companii

Contractul cu Petrom duce afacerile Energy Holding la 235 mil. euro

05.07.2006, 18:42 17

Energy Holding, cu activitati de comert si productie de energie electrica, estimeaza pentru acest an o crestere cu 36% in euro a cifrei de afaceri, comparativ cu nivelul de 235,55 mil. euro (848 mil. lei) raportat anul trecut.
"Estimam pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri similara cu cea inregistrata in intervalul 2004-2005", au declarat surse din cadrul companiei. "Cea mai mare parte a acestei cresteri se datoreaza contractului cu Petrom", au mai declarat sursele citate.
Energy Holding a castigat licitatia pentru furnizarea de electricitate catre 1.000 de schele de extractie a titeiului ale Petrom, cea mai mare companie romaneasca, intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV. Contractul prevede furnizarea pana in primavara anului 2008 a 2 TWh, echivalentul a circa 2% din consumul anual al Romaniei. Valoarea contractului este estimata de catre surse de pe piata la aproximativ 100 - 150 mil. euro. Anul trecut, compania a raportat un profit net de 10,2 mil. euro (36,8 mil. lei), in crestere pe deste trei ori, in euro, fata de nivelul inregistrat in 2004.
"Pentru acest an dorim sa ne mentinem nivelul de profit inregistrat anul trecut", au mai precizat sursele citate.
Potrivit companiei, cresterea rezultatelor financiare a fost sustinuta de extinderea portofoliului de clienti, influenta functionarii Centrului de Management Energetic in optimizarea livrarilor de energie, precum si includerea rezultatelor activitatii de productie a energiei electrice.
Profitul obtinut in exercitiul financiar de anul trecut va fi complet utilizat pentru finantarea energiei electrice, precum si pentru investitiile in microhidrocentralele grupate in amenajarea hidroenergetica (AHE)Topolog.
Valoarea investitiilor realizate in 2005 s-a cifrat la circa 200.000 de euro, iar pentru acest an vor fi alocati 570.000 de euro.
Prin contractul de privatizare incheiat cu Hidroelectrica pentru preluarea celor cinci microhidrocentrale, compania si-a asumat un program de investitii de 800.000 de euro, esalonat pe cinci ani cu incepere din 2005, care prevede reabilitarea si modernizarea unitatilor.
Compania intentioneaza sa-si sustina dezvoltarea prin achizitionarea de noi capacitati de productie, astfel incat activitatea de furnizare sa se bazeze in mare parte pe propria productie de electricitate.
Alaturi de Energy Holding, pe segmentul caselor de comert cu energie activeaza mai multi jucatori precum Romelectro sau Energy Financing Team (Marea Britanie).
Energy Holding a anuntat planuri de expansiune in Balcani, urmand sa intre de anul acesta pe piata din Grecia si Bulgaria prin intermediul a doua companii subsidiare de furnizare a energiei electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels