Companii

Creditorii au aprobat planul de reorganizare a Asmita Gardens; Alpha Bank pierde minim 15 mil. euro

Creditorii au aprobat planul de reorganizare a Asmita Gardens; Alpha Bank pierde minim 15 mil. euro

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

05.09.2012, 16:53 546

"În total creditorul garantat şi creditorii chirografari vor pierde 200 de milioane de lei (45 milioane de euro, n.r.), din care 60 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro, n.r.) vor fi pierderi care vor reveni Alpha Bank. Pierderile băncii vor fi însă de circa 100 milioane de lei (peste 20 milioane de euro, n.r.) pentru că nu cred că va putea recupera din vânzarea locuinţelor 55 milioane de euro aşa cum prevede planul, ci doar 40-45 milioane de euro", a declarat pentru MEDIAFAX Remus Borza, managing partner al firmei Euro Insol, administratorul judiciar al complexului.

Planul, votat cu o majoritate de 69% din totalul creanţelor cu drept de vot înscrise la masa credală, va intra în vigoare imediat după confirmarea acestuia de către judecătorul sindic şi prevede de asemenea plata integrală a creanţelor bugetare, în valoare de un milion de euro, şi defavorizarea creditorului garantat şi a creditorilor chirografari, care îşi vor recupera doar o parte din bani.

Implementarea planului se va face pe o perioadă de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă 18 luni.

În aceaşi timp, creditorii au decis continuarea vânzării celor 397 de apartamente rămase nevândute din complex, preţul urmând să fie redus la sub 1.000 de euro pe metru pătrat. Până la momentul deschiderii procedurii preţul mediu de vânzare era de 1.600 euro/mp. După deschiderea procedurii insolvenţei, apartamentele s-au vândut la un preţ mediu de 1.050 euro/mp. Totodată, dacă într-o perioadă de 16 luni apartamentele nu vor fi vândute, Alpha Bank are posibilitatea de a prelua în portofoliu propriu unităţile nevândute.

În toamna anului trecut a fost deschisă procedura insolvenţei împotriva Asmita Gardens, la cererea Alpha Bank.

Acţionarii Asmita Gardens sunt grupul indian Asmita şi fondul European Convergence Development Company, controlat de Charlemagne Capital, ambele înscrise la masa credală, dar fără şanse de a recupera vreun ban.

Investiţia în proiect s-a ridicat la circa 120 de milioane de euro, complexul incluzând şapte blocuri amplasate în apropierea intersecţiei dintre Calea Văcăreşti şi Splaiul Unirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO