Companii

Creditorii Sofert au votat falimentul

06.10.2005, 18:49 25

Creditorii producatorului de ingrasaminte chimice Sofert Bacau, societate aflata in stare de insolventa, au hotarat deschiderea procedurii falimentului. Adunarea generala a creditorilor a aprobat de asemenea numirea ca lichidator a actualului administrator judiciar, societatea Sierra Quadrant din Bacau.

Cealalta varianta pentru o societate aflata in insolventa este reorganizarea judiciara.

"Administratorul judiciar a adus la cunostinta creditorilor propunerea de faliment a societatii, care urmeaza sa fie inaintata instantei", a declarat Valeria Nastase, sefa serviciului actionariat din cadrul Sofert.

Sofert Bacau se afla in reorganizare judiciara din luna martie, cand Consiliul de Administratie al societatii a solicitat in justitie declansarea procedurii prevazute de legea privind reorganizarea financiara si falimentul pentru incetarea masurilor de executare silita cerute de creditori. Singura sansa de salvare a societatii ar fi fost un aport de capital din partea actionarilor care sa acopere datoriile catre bugetul de stat si ceilalti creditori.

Sofert are in prezent toate conturile bancare blocate din cauza datoriilor acumulate de combinat catre stat, in principal impozite restante. La sfarsitul lunii august, datoriile Sofert se ridicau la peste 85,3 milioane de lei (24,3 milioane de euro), in timp ce valoarea totala a activelor era de doar 75,5 milioane de lei (21,5 milioane de euro). Societatea are un capital social de aproape 55,8 milioane de lei (15,7 milioane de euro).

Sofert Bacau este controlata de catre compania Interagro a omului de afaceri Ioan Niculae, care detine 59,3% din actiuni.

Actiunile Sofert sunt listate la Bursa de Valori, dar au fost suspendate de la tranzactionare incepand de ieri. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 0,0111 lei/actiune. In ciuda situatiei dificile in care se gaseste societatea, in ultima luna, actiunile Sofert au castigat peste 54%. Capitalizarea bursiera a scoietatii se ridica la 1,85 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO