Companii

Cresterea pietei trece Robema pe profit

01.09.2003, 00:00 21



Compania Bere si Malt Robema a obtinut, in primului semestru al acestui an, un profit brut de 3,5 miliarde de lei (peste 100.000 de dolari), comparativ cu o pierdere de 3,1 miliarde de lei in perioada similara a anului 2002, in timp ce cifra de afaceri a crescut cu peste 62%, pana la 100,3 miliarde de lei.



Potrivit raportului semestrial al Robema, evolutia cifrei de afaceri a fost influentata de cantitatea de bere comercializata si de pretul de vanzare al acesteia. La sfarstitul primelor sase luni din 2003, compania detinea o cota de 2,01% din piata autohtona a berii, ocupand locul 10 intre producatorii de profil.



Obtinerea de profit a survenit pe fondul unei cresteri substantiale a pietei rom=nesti de bere. In primul semestru al acestui an, consumul de bere din Rom=nia a crescut, datorita vremii calduroase, cu 10% fata de aceiasi perioada din 2002. Daca evolutia se va repeta si in al doilea semestru, piata va depasi maximul istoric de 12 milioane de hectolitri atins in 2000.



Cu toata evolutia buna a consumului, pe piata exista si companii care se restructureaza sau chiar isi inceteaza activitatea datorita sezonalitatii care face ca v=nzarile sa fie foarte slabe in extrasezon. Astfel, Brau Union - liderul pietei, isi va inchide una din cele sapte fabrici anul acesta iar Bere Margineni si Fulgerul Bragadiru si-au oprit productia inca de la inceputul anului.



Principalii jucatori pe piata rom=neasca de bere sunt Brau Union, cu o cota de 33%, SABMiller - 16%, Interbrew - 15% si Tuborg Rom=nia - 7%.



Dintre jucatorii independenti, categorie din care face parte si Robema, cei mai importanti sunt Bere Mures, Aurora Brasov, Bermas Suceava si National Bere Holding.



Robema a incheiat anul 2002 cu o cifra de afaceri de 131,9 miliarde de lei, fata de 118,8 miliarde de lei in 2001, si un rezultat brut negativ - 55,5 miliarde de lei, in crestere cu aproape 8 miliarde de lei.



Compania are un capital social de 70,6 miliarde de lei, impartit in actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei. Principalul actionar al companiei este Power Point Marketing-Management Distribution, societate care controleaza 38,34% din capitalul societatii.



Compania este listata pe Rasdaq iar in sedinta de tranzactionare din 28 august, titlurile companiei au fost cotate la un pret mediu de 203 de lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO