Companii

Cresterea pretului gazelor va urca afacerile Romgaz la 650 mil. euro

10.03.2005, 00:00 30

Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, unul dintre cei mai mari din regiunea Europei Centrale si de Est, mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 648 de milioane de euro (23.265 de miliarde de lei ), valoare mai mare cu 42% fata de anul anterior si aproape dublu fata de 2003.


Cresterea puternica a pretului la gaze in ultimii doi ani, pe fondul alinierii Romaniei la standardele europene, a facut din Romgaz o afacere tot mai atractiva, producatorul de gaze fiind una dintre cele mai profitabile companii aflate in portofoliul statului.


Pentru acest an este prognozata o valoare a profitului net de circa 100 milioane euro (circa 3.573 miliarde lei).


In 2004, Romgaz Medias a inregistrat un profit brut estimat la 86,3 milioane euro (3.499 miliarde de lei) la o valoare a cifrei de afaceri de 456 milioane euro (18.490 miliarde lei), in crestere cu circa 45% fata de anul anterior.


"Cifra de afaceri a Romgaz a cunoscut si va continua sa cunoasca o crestere semnificativa", a comentat directorul general al companiei, Avram Pantelimon.


El a aratat ca printre elementele care au influentat favorabil afacerile companiei sunt incluse ridicarea pretului reglementat pentru gazele furnizate din productia proprie, precum si un volum mai mare de gaze naturale importate de companie, al caror pret s-a situat, de asemenea, pe un trend ascendent.


Un rol in stabilirea acestui volum de afaceri l-a avut si cresterea capacitatii de inmagazinare, Romgaz fiind cel mai mare operator de depozite de gaze naturale din Romania.


Tot ca aport semnificativ la valoarea finala a cifrei de afaceri este mentionata si cresterea productiei de gaze noi, produse la sonde nou intrate in functiune sau in urma reabilitarii productiei, situate la un pret de livrare superior.


Cu toate acestea, cantitatea de gaze naturale funizata pe piata de companie a scazut cu 4,8% in 2004, ajungand la 6,2 miliarde metri cubi.


In acest an este prevazuta o revigorare pina la nivelul de 6,4 miliarde de metri cubi, insa in anii urmatori cantitatile de gaze naturale livrate vor continua sa scada usor, ajungand in 2007 la 5,9 miliarde de metri cubi. Romgaz va aloca in acest an o suma de 61 milioane euro pentru descoperirea de noi zacaminte, ceea ce inseamna aproximativ un sfert din bugetul de investitii al companiei pe 2005.


Alte 3.670 de miliarde de lei vor fi investite in operatiuni de exploatare, instalatii tehnologice si infrastructura, iar programul de dezvoltare a depozitelor subterane de gaze naturale va necesita fonduri de 530 miliarde de lei.


In total, sumele prevazute a fi investite de companie se ridica la 8.975 miliarde de lei, din fonduri proprii, un capitol important fiind si modernizarea echipamentelor existente, cu o cota de 22% din buget.

"Programul de investitii a fost fundamentat prin elaborarea de prognoze si strategii care tin seama de dezvoltarea si rolul sectorului energetic in economia nationala. Astfel bugetul alocat cuprinde realizarea de obiective de investitii prioritare cu impact pozitiv asupra sistemului energetic national", au spus oficialii companiei.


Romgaz este, alaturi de Petrom, principalul producator si furnizor de gaze naturale, cu o capacitate de depozitare care urmeaza sa creasca pana la 2,75 miliarde metri cubi anul acesta.


Compania detine acorduri de concesiune pentru 8 perimetre de explorare si 150 de perimetre de exploatare, deruland in acelasi timp si operatiuni cu firmele Wintershall Germania sau Europa Oil&Gas Franta.


Producatorul de gaze naturale este inclus pe lista firmelor din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC), la care se va aloca o cota de pana la 5% din capitalul social pentru despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist.


Un alt pachet de circa 5% urmeaza sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti, conform unui program al MEC de privatizare a unor importante societati din sectorul energetic.


In ceea ce priveste trecerea in proprietate privata a Romgaz, una din variantele agreate de MEC este vanzarea unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic, dupa selectarea unui consultant financiar care va stabili strategia de privatizare.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO