Companii

Cresterea pretului petrolului a injumatatit profitul Napochim

17.12.2004, 00:00 15

Producatorul de mase plastice Napochim Cluj-Napoca a raportat o injumatatire a profitului pe primele 9 luni ale anului, datorata cresterii pretului la derivati ai petrolului, materiile prime folosite de companie, in urma majorarii internationale a pretului petrolului.
Napochim a obtinut un profit net de 53.000 de euro, in scadere cu aproximativ 50% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce cifra de afaceri a scazut la 1 milion de euro, de la 1,16 milioane de euro.
"Criza petrolului a determinat o crestere semnificativa a preturilor la cele mai importante materii prime, care a condus la cresterea cheltuielilor si reducerea profitului in conditiile in care preturile la produsele finite nu au fost modificate", se arata in raportul societatii.
Pretul la PVC, una din materiile prime folosite de Napochim in procesele de fabricatie, a inregistrat o crestere de peste 60% fata de anul trecut, iar preturile la polietilena si polipropilena au crescut, in medie, cu 30%. Incepand de anul acesta, Napochim a devenit si importator al unor categorii de produse din Serbia, Ungaria, Polonia, si Israel, iar in functie de cererea de pe piata va asimila unele din aceste produse in procesul de fabricatie, mai spune raportul societatii.
Una din principalele piete de export ale Napochim este Germania, iar livrarile de folii pentru constructii au depasit 100-120 de tone lunar.
Industria romaneasca de profil este puternic afectata de cresterea pretului petrolului la nivel mondial, cu efect negativ asupra marjelor de profit.
Capitalul social al Napochim este de 46,6 miliarde de lei (1,2 milioane de euro), impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Actiunile Napochim sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.500 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 3 milioane de euro. Asociatia salariatilor PAS Napochim detine 51,1% din actiuni, restul fiind in posesia unor actionari persoane fizice.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO