Companii

Cresteri spectaculoase de profit la Bayer AG

08.05.2003, 00:00 21

Bayer AG prognozeaza o crestere spectaculoasa a profiturilor anuale dupa un prim trimestru foarte bun, iar responsabilii sai au declarat, pentru Reuters, ca majoritatea proceselor intentate de pacienti tratati cu anticolesterolul Baycol au fost solutionate, ceea ce a determinat o apreciere a actiunilor.
Desi directorul executiv Werner Wenning a repetat, cu ocazia unei intalniri a actionariatului, ca Bayer inca nu poate estima impactul acestor afaceri judiciare, cu toate ca a obtinut castig de cauza, analistii sunt optimisti ca daunele nu vor fi atat de mari incat societatile de asigurari sa fie incapabile sa acopere daunele.
Bayer a anuntat ca a platit circa 219 milioane de dolari in cele 740 de cazuri referitoare Baycol, un medicament pe care l-a retras de pe piata in august 2001.
De asemenea, compania germana a precizat ca mai sunt in desfasurare aproximativ 8.600 de procese in Statele Unite.In luna martie, Bayer a declarat ca a incheiat 500 de intelegeri in afara tribunalului si a participat la alte 8.400 de procese.
"Noutatile despre Baycol sunt incurajatoare. Tot mai multe cazuri se incheie prin intelegeri, iar nivelul despagubirilor se incadreaza in estimari", subliniaza analistul James Knight, de la Merrill Lynch.
"Credem ca exista sanse serioase ca daunele Baycol sa fie acoperite de asigurari", afirma si Tony Cox, analist la Dresdner Kleinwort Wasserstein din Londra.
Directorul executiv al companiei Bayer a declarat actionarilor, la adunarea generala anuala din Koln, ca nu poate fi estimat cu precizie nivelul total al daunelor, in ciuda succeselor din Statele Unite."Din acest motiv, nu au fost facute pentru moment rezerve pentru acoperirea daunelor care ar depasi asigurarea", a spus el.
Totusi, in luna martie, Bayer a anuntat ca este posibil ca asigurarile sa nu poata acoperi despagubirile daca pacientii care au intentat procese vor obtine castig de cauza in majoritatea cazurilor, dar ulterior compania a castigat doua mari procese, ceea ce a dus la cresterea pretului actiunilor.
O serie de analisti au estimat ca pagubele s-ar situa undeva intre cinci si zece miliarde de dolari, dar au redus aceasta suma la doua miliarde dupa ce Bayer a trecut cu bine de primele doua procese, la Corpus Christi (Texas) si Jackson (Mississippi).
Baycol, comercializat sub denumirea Lipobay in afara Statelor Unite, a fost considerat responsabil pentru mai mult de 100 de decese. Compania a furnizat, de asemenea, o estimare a rezultatelor pe primul trimestru, care urmeaza sa fie date publicitatii la finalul lunii mai. Potrivit informatiilor disponibile la acest moment, profitul operatiunilor a depasit nivelul de anul trecut, care era de 840 de milioane de euro.
 Oficialii de la Bayer au mai spus ca vanzarile au crescut cu 15%, pana la 7,3 miliarde de euro in primul trimestru.Anterior, Wenning a precizat ca este destul de rezervat in legatura cu evolutia companiei pe primul trimestru si ca Bayer va cauta sa-si amelioreze profitul de operatiuni in cursul acestui an.
Baycol a fost un produs cheie al unitatii de farmaceutice a Bayer, iar analistii se tem ca procesele sa nu fi distras atentia companiei de la cautarea unui partener pentru aceasta divizie.
Cu toate acestea, Wenning a declarat ca gasirea unui partener ramane una dintre principalele prioritati si ca se depun toate eforturile pentru implementarea unei strategii pentru unitatea mentionata. El a adaugat, insa, ca Bayer este pregatit pentru orice, din acest punct de vedere."Evident, trebuie sa fim pregatiti pentru orice eventualitate si sa obtinem avantaje maxime din toate situatiile", potrivit lui Wenning.
Responsabilul medical al Bayer, Rolf Classon, a declarat ca unitatea farmaceutica poate supravietui si de una singura, ceea ce a alimentat temerile ca eforturile de realizarea a unui parteneriat nu evolueaza multumitor.
In acest context, mai multi producatori de medicamente, printre care companiile germane Schering si Boehringer Ingelheim sau daneze Lundbeck si Dutch Akzo Nobel au anuntat ca nu sunt interesate de intrarea intr-un asemenea parteneriat.
Bayer doreste sa obtina aprobarea actionarilor pentru a separa cateva companii, pana la sfarsitul anului, pentru a se concentra asupra serviciilor medicale, polimerilor si produselor chimice, plus trei companii pentru servicii tehnice si de software.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO