Companii

Cristian Alecu, Laropharm: Am reorganizat compania pentru o crestere de 80% in 2009

Cristian Alecu, Laropharm: Am reorganizat compania pentru o crestere de 80% in 2009

Cristian Alecu, directorul executiv al Laropharm: Cota mica de piata pe care o avem, precum si investitiile in derulare fac posibila cresterea cifrei de afaceri cu 80%. Cresteri similare nu pot fi atinse in piata farma la nivelul primilor 30 de jucatori, insa pentru noi exista premisele realizarii unui astfel de target.

14.10.2008, 16:30 1445

"Actionarii au hotarat ca cea mai buna decizie este ca Laropharm sa aiba o noua echipa manageriala. Toate planurile pe care acum le facem sunt pe termen mediu si lung insa avem si unele proiecte in derulare de ceva timp care urmeaza sa fie finalizate in perioada urmatoare", a spus Cristian Alecu, directorul executiv al Laropharm. In 2007, compania a raportat o cifra de afaceri de 2,5 mil. euro.

De profesie farmacist, Alecu (30 de ani) a preluat conducerea executiva a companiei pe 15 septembrie, dupa o perioada de trei luni in care a condus departamentul de cercetare-dezvoltare al producatorului.
Anterior, Alecu a mai lucrat in cadrul LaborMed Pharma si Polisano. Alaturi de directorul executiv, din noua echipa a Laropharm mai fac parte Cristian Andries, directorul de vanzari si directorul fabricii Oana Popa.
"Am infiintat un departament de cercetare-dezvoltare care nu exista in cadrul companiei. Lucrurile se schimba si prin prisma faptului ca vom avea un consiliu de conducere din care fac parte toti managerii departamentelor relevante din cadrul Laropharm", a precizat Alecu.
In noul departament vor fi investite circa 22% din cifra de afaceri adica minimum 2,5 mil. euro in urmatorii doi ani, sume care se vor vedea in extinderea portofoliul companiei, in sectiile existente de productie si marketing.
"Ne orientam spre partea mai sanatoasa a pietei, extinzand gama de OTC-uri si suplimente alimentare. Ne uitam si inspre medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala, insa intr-o mai mica masura", a spus Alecu.
Un alt departament pe care conducerea l-a revizuit a fost cel de promovare medicala, astfel ca in 2009 Laropharm va aduce 30 de key accounts, care se vor ocupa de promovare la medici si farmacii la nivel national. In prezent, compania nu are niciun key account in structura.
De asemenea, noua strategie a Laropharm urmareste externalizarea completa a activitatii de distributie.
"Externalizarea activitatii de distributie a venit pe fondul concurentei existente in piata, dar si datorita nevoii de a acoperi intregul teritoriu, iar cu cele opt filiale pe care le avem nu am reusit sa facem acest lucru asa cum am dori", a adaugat Cristian Alecu.
Noua structura interna a companiei, investitiile bugetate in cercetare-dezvoltare, lansarile de noi produse vor determina o crestere cu 80% a cifrei de afaceri pana la 16,2 mil. lei (4,5 mil. euro).
"Cota mica de piata pe care o avem, precum si investitiile pe care le avem in derulare fac posibila o asemenea evolutie.Cresteri similare nu pot fi atinse in piata farma la nivelul primilor 30 de jucatori, insa pentru noi exista premisele realizarii unui astfel de target", a mai spus Alecu.
O parte dintre investitii vor fi sustinute prin intermediul creditelor bancare, in prezent fiind in derulare o astfel de modalitate de atragere a finantarii.
Laropharm are parteneriate cu alti jucatori pentru care produce pe baza de contract manufacturing atat pentru piata interna, cat si pentru export, veniturile din aceasta activitate fiind estimate la circa 30% din cifra de afaceri, procent care va scadea la 20% pe fondul cresterii vanzarilor de produse proprii.
Produsele cu cele mai mari vanzari sunt Acidul folic, Bromhexin, Loperamid, Ranitidina, Indapamid SR Laropharm 1,5 mg, Larofen, Sanador Extra, Diazepam, Cinarizina, Vitamina C Plus.
Laropharm este una dintre cele mai tinere companii producatoare de medicamente din tara, bazele sale fiind puse in 2001 de "un grup de investitori straini" in urma unor investitii de 4-5 mil. dolari. Actionarul majoritar al Laropharm este Pharmaceutical Holdings Limited, companie inregistrata in Marea Britanie.
Actionarii Laropharm au purtat negocieri pentru vanzarea companiei cu grupuri precum Ozone sau Sopharma, negocieri care nu s-au finalizat, o eventuala preluare nefiind unul dintre obiective "in momentul de fata".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO