Companii

Cristian Colteanu, GE: Fondurile europene de 30 mld. euro sunt planul Marshall pentru Romania

Cristian Colteanu, GE: Fondurile europene de 30 mld. euro sunt planul Marshall pentru Romania
05.02.2010, 00:00 628

Odata cu preluarea functiei pe care o detine in prezent,Cristian Colteanu a pasit intr-una dintre cele mai mari scoli demanageri din lume, GE fiind cunoscuta ca o pepiniera in ceea cepriveste dezvoltarea liderilor.

Optiunile gigantului american in alegerea directorilor de tarasai au vizat de multe ori persoane care lucrand in pozitii cheie instructuri de stat au putut sa-si faca relatii la care sa apelezeatunci cand intra in sectorul privat. De altfel, si predecesorulsau, Dan Ionescu, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, afost in perioada 1977-1984 director pe relatia cu SUA in cadrulMinisterului Comertului Exterior.

Colteanu spune ca din ultimii 20 de ani de la Revolutie, inurmatorii patru se va scrie istorie, importanta lor fiind majoracel putin dintr-un punct de vedere: cel al atragerii fonduriloreuropene si al mentinerii investitorilor pe piata locala.

"Din ultimii 20 de ani, Romania trece acum printr-un momentistoric. Niciodata tara noastra nu a beneficiat de un planMarshall, de peste 30 de miliarde de euro, bani care sunt dati deUE. Nu cred ca vom mai avea vreodata o astfel de oportunitatepentru dezvoltare si suntem obligati sa o fructificam. Mai suntpatru ani, iar guvernul va juca un rol esential in accesareaacestor fonduri", spune Colteanu, absolvent al InstitutuluiPolitehnic din Bucuresti.

2009, o constelatie nefavorabila pentru intreagaregiune

De la aderarea din 2007 la UE, Romania a reusit in trei ani dezile sa atraga numai 1,3 miliarde de euro din banii pe care Europai-a pus la dispozitie pietei locale. In schimb, in loc sabeneficieze de aceasta facilitate, Romania a platit la bugetulUniunii Europene circa 3,2 miliarde de euro, potrivit datelorMinisterului Finantelor.

"Finantarea proiectelor in 2010 nu ar trebui sa constituie oproblema pentru ca exista fondurile europene. Asimetria intreexpertiza autoritatilor locale si cea a mediului de businessingreuneaza insa accesarea acestor bani", este de parereColteanu.

In contextul in care anul trecut parghiile lasate la indemanaguvernului pentru elaborarea unor strategii care sa generezecresterea economica au fost destul de limitate, in urmatorii patruani focusul ar trebui sa devina tocmai accesarea acestorfinantari.

"Guvernul va juca un rol important anul acesta pentru ca in 2009nu au fost multe lucruri de facut. Parca a fost o constelatienefavorabila pentru intreaga regiune", este de parere Colteanu.

Ce a fost mai greu a trecut

Directorul GE pentru regiunea Romania, Bulgaria si RepublicaMoldova crede ca anul 2010 va aduce o crestere economica usoara,dar si o competitie pentru mentinerea si atragerea investitiilorprivate.

"Pentru 2010 estimez o crestere economica usoara, dar cred cavor exista probleme legate de deficitul bugetar si de somaj. Dacane vom confrunta in continuare cu o lipsa a investitiilor coerentein domenii strategice, Romania nu va putea micsora decalajul indomeniul infrastructurii fata de alte tari", spune Colteanu.

Potrivit acestuia, exista mai multe solutii prin care Romaniaisi poate creste atractivitatea in fata investitorilor privati,unul dintre cele mai importante lucruri de rezolvat fiind reducereabirocratiei.

"Bugetul multianual poate reprezenta o cale pentru atragereainvestitorilor. De asemenea reducerea birocratiei prin crearea unuione stop shop, adica un loc unde investitorul sa poata obtine toateinformatiile necesare deodata, poate reprezenta un punct deatractie. Realizarea unor planuri coerente pe termen lung pedomenii strategice poate constitui un avantaj pentru Romania inatragerea si pastrarea investitiilor", este de parere Colteanu.

De exemplu, in domeniul dezvoltarii proiectelor de energieregenerabila, mecanismul birocratic ii impiedica pe multiinvestitori sa-si dezvolte planurile.

"Parteneriatele public-private, care pot fi un vehicul foarteimportant pentru atragerea de investitii, nu merg asa cum artrebui. Acestea sunt obstacole serioase pentru investitii, pentruca nu exista inca o sincronizare intre legislatia primara,secundara si normele aplicative", explica reprezentantul GE.

Fuziunile si achizitiile intra din nou intendinte

Dupa un 2009 in care piata de fuziuni si achizitii a scazut invaloare cu 75%, majoritatea investitorilor preferand sa-si pastrezelichiditatile fie in asteptarea unor vremuri mai bune, fie estimando continuare in ceea ce priveste deprecierea activelor, Colteanuspune ca spiritul competitiv va reveni.

"Va exista o revenire in domeniul de fuziuni si achizitii pentruca se simte nevoia pentru consolidare. Astfel, 2010 va fi un an maibun pe aceasta zona pentru ca institutiile financiare incep sadeblocheze liniile de creditare", spune Colteanu.

In continuare vor fi afectate domenii precum industria sauconstructiile, dar pot aparea oportunitati pe segmente cum ar fienergia verde sau sanatatea.

De la asteptare la ofensiva

In ceea ce priveste businessul pe care il conduce, care,potrivit estimarilor ZF realizate pe baza datelor comunicate decompanie, a ajuns anul trecut la circa jumatate de miliard dedolari in regiune, o divizie s-a remarcat cu precadere devenindadevarata vedeta a operatiunilor GE, cel putin pentru piata dinRomania.

"Divizia VIP a anului 2009 a fost GE Energy care a castigatcontractul cu CEZ. La fel au stat lucrurile si in Bulgaria unde amcastigat un contract pentru un parc de 50 de MW la Varna", spuneColteanu.

Anul trecut, GE Energy a semnat cu CEZ un contract pentrulivrarea a 101 turbine eoliene pentru parcul pe care cehii ilconstruiesc la Cogealac. In 2008, GE a mai castigat un contract totcu CEZ pentru 139 de turbine eoliene pentru parcul eolian de laFantanele.

In total, CEZ va ridica in cele doua localitati dobrogene 240 deturbine eoliene, cu o putere instalata de 600 de MW, cat un reactorde la Cernavoda, in care vor investi 1,1 miliarde de euro.

In afara de CEZ, GE a mai castigat un contract major pentruinvestitia de 500 de milioane de euro pe care Petrom o face intr-ounitate de productie a energiei de 860 de MW pe platformarafinariei Petrobrazi.

"Este al treilea an de crestere consecutiva pentru GE in ceea cepriveste veniturile, si desi ritmul a fost mai scazut comparativ cucel din exercitiul financiar anterior, este totusi o performantatinand cont de contextul economic, social si politic", spuneColteanu.

Potrivit acestuia, niciun segment de afaceri nu a scazut, celmai rau caz fiind acela al stagnarii.

"Nici anul 2010 nu ofera un context mult schimbat fata de cel deanul trecut, dar cu siguranta este mai prietenos. Astfel, daca panaacum eram intr-o postura oarecum rezervata, cred ca putem trece laofensiva", a conchis Colteanu.

Gigantul american este interesat si de o colaborare pentruconstructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, anuntul fiindfacut la jumatatea lunii ianuarie cand GE a semnat un contract de146 mil. dolari pentru intretinerea unitatilor nucleare 1 si 2pentru urmatorii opt ani.

Semnarea acestui contract vine in contextul in care in ultimiiani americanii de la GE s-au impus pe piata locala ca fiind unuldintre principalii furnizori de echipamente pentru proiectele demiliarde de euro din industria energetica.

In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4, reprezentantii GE spunca grupul nu va contribui financiar la viitorul proiect, fiindinteresat doar de posibilitatea livrarii de echipamente pentru celedoua reactoare noi care vor fi construite pe platforma de laCernavoda si care vor avea o valoare de 4 miliarde de euro.

Investitiile se vor orienta spre zone mai mici, dar careau un potential bun in ceea ce priveste resursa umana

Oportunitati in criza: Totusi in anul 2009 nu a fost o crizade oportunitati, iar faptul ca pe agendele guvernamentale seregasesc politici pentru promovarea energiei verzi, pentrupreventia medicala, pentru dezvoltarea durabila si infrastructuraconstituie un avantaj pentru noi.

Fuziuni si achizitii: In ultimii doi ani, piata de fuziunisi achizitii a inregistrat un declin. Este un raspuns normal lacriza pentru ca fiecare CEO s-a concentrat pe supravietuire. Dar,strategia de business trebuie sa se schimbe, spiritul competitionalrevine, vanzatorii devin mai realisti.

Industrii afectate: In 2009, constructiile si industriaau fost cele mai afectate zone si nu cred ca anul 2010 va aduceschimbari majore.

2010, an bun de casa noua: Pentru cei care vor sa-siconstruiasca o casa acum cred ca este cel mai bun moment pentru caeste mai ieftin, iar bancile au inceput sa taie din dobanzi tocmaipentru a da drumul la procesul de creditare.

Cucerirea teritoriala: Cred ca vom asista la o abordaremai agresiva a teritoriului. Daca pana acum, investitile se duceauin orasele mari, acum cred ca se vor orienta spre zone mai mici,dar care au un potential bun in ceea ce priveste resursa umana.

Relatii bilaterale: Cred ca este necesara reactivarearelatiilor comerciale cu tari cu care Romania a avut in mod istoricrelatii bilaterale foarte bune, in afara spatiului UE.

Avantajul diversificarii: Faptul ca avem un portofoliudiversificat constituie un avantaj in fata crizei. Daca de exemplunu exista cerere pentru tehnologie noua, oricand ne putem orientape partea de service sau de mentenanta.

Cooperare public-privata: Mediul privat si autoritatilelocale trebuie sa-si dea mana pentru cresterea economica.

Energia, mina de aur pentru americanii de laGE

Cele mai importante contracte semnate de GE pe piata locala auvizat investitii majore in domeniul energiei care urmeaza sa fierealizate de companii lideri de piata cum ar fi Petrom, CEZ (Cehia)sau Nuclearelectrica.

Domeniul energetic se anunta a fi unul extrem de atractiv si inanii care vor urma, asa cum a declarat recent si Carmen Neagu,region executive al GE Energy pentru Romania, Bulgaria siMoldova.

"Nevoia de investitii in zona de generare este imensa. Partea decogenerare (productia simultana de energie electrica si termica -n.r.) va necesita investitii mari. Sistemele centralizate deincalzire si modernizarea acestora reprezinta un potential urias.Legislatia urmeaza sa devina aplicabila, iar urgentareareglementarilor privind parteneriatele public-private esteobligatorie. Sunt multi factori care vor face acest domeniu sacreasca in continuare si cred ca 2010 va fi mai bun decat 2009",spunea recent Neagu.

Portrivit acesteia, in 2008 GE Energy a castigat in regiuneaRomania, Bulgaria si Republica Moldova proiecte in valoare de unmiliard de dolari.

Cine este Cristian Colteanu

  • Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea deMasini Unelte
  • Intre 1986-2000 a fost reprezentant al grupului italian cuactivitati in domeniul energetic Ansaldo
  • Intre 2000-2003 a ocupat functia de secretar de stat inMinisterul Afacerilor Externe
  • Intre 2003-2007 a fost ambasadorul Romaniei in Italia
  • Din 2007 preia conducerea operatiunilor GE pentru Romania,Bulgaria si Republica Moldova

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO