Companii

Criza a afectat afacerile Elvila pe sfarsit de an

25.01.2009, 18:05 53

Grupul Elvila, controlat de omul de afaceri Viorel Catarama, a renuntat in 2008 la circa 450 de angajati, efectivul ajungand la 1.700 de oameni, iar pentru 2009 nu sunt prevazute alte concedieri, dar nici cresteri de salarii.

Grupul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 115 mil. euro, in crestere cu 3% comparativ cu rezultatele din 2007, sub estimarile care indicau un avans de 7-10%, evolutia fiind influentata de incetinirea consumului, pe fondul crizei.
"Grupul prognozase o crestere intre 7-10%, dar, din pacate, criza internationala a facut ca piata sa se miste mai lent pe final", a declarat Mihaela Mihai, directorul de marketing al Elvila.
Pana in trimestrul trei, rezultatele grupului au fost in linie cu estimarile initiale, reprezentantii Elvila spunand in luna noiembrie ca este posibil ca prognoza de 10% sa fie depasita.
Pentru 2009, grupul isi propune mentinerea volumelor de vanzari, in conditiile in care criza economica "se va manifesta la fel de intens si in a doua jumatate a anului".
Efectele crizei asupra activitatii Elvila se resimt si prin numarul scazut de cumparatori, in timp ce productia se desfasoara in etape, pentru a preveni perioadele fara comenzi.
"Inregistram un flux de cumparatori mai mic in aceasta perioada, iar productia o etapizam astfel incat sa nu ajungem la blocaje din trimestrul doi", a mai spus Mihai.
Planul de a deschide zece locatii noi nu a fost modificat pana acum, insa acesta ar putea fi revazut la jumatatea anului, in functie de evolutia de pana acum.
Referitor la impactul deprecierii monedei nationale in raport cu euro, reprezentantul Elvila precizeaza ca tendinta de pe piata valutara din ultimele saptamani a avut o influenta pozitiva asupra exporturilor, dar per ansamblu impactul a fost mai mic, avand in vedere ca nivelul exporturilor a fost redus in ultimii ani, reprezentand in prezent circa 25% din vanzarile grupului.
Totodata, deprecierea leului a afectat activitatea companiei pe piata interna atat la achizitia de materii prime si materiale, cat si la facturile scadente care se raporteaza la cursul euro.
Din grup fac parte compania Elvila, specializata in comertul cu produse de mobilier, si fabricile de mobila Elmoberom Beius, Relaxa Mizil si Carpatina Babeni. Unitatea de productie de la Babeni a fost relocata, anul trecut, din Ramnicu-Valcea, in urma unor investitii de circa cinci milioane de euro.
Reteaua de magazine Elvila cuprinde 52 de unitati comerciale atat proprii, cat si in franciza, dintre care 11 magazine au suprafete mai mari de 1.000 de metri patrati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO