Companii

Criza carnii de porc a urcat afacerile Avicola Bacau

24.08.2004, 00:00 22

Cel mai mare producator de carne de pui, Avicola Bacau, care face parte din grupul Agricola International, a raportat pentru primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de peste 14 milioane de euro in crestere cu 10 procente fata de perioada similara a anului trecut.
"Cererea pentru carnea de pasare a crescut de la inceputul acestui an si pe fondul crizei carnii de porc care a dus la cresterea preturilor. In plus, am inceput sa livram materie prima si pentru fabrica noastra de semipreparate din pasare", spune Gheorghe Antochi, presedintele grupului Agricola International. El estimeaza ca Avicola Bacau va produce in acest an circa 25.000 de tone de carne de pui, fata de 22.000 de tone anul trecut. "Ne-am imbunatatit performantele de productie si de aici va veni sporul de productie. Sper ca industria sa-si revina dupa ce pretul furajelor va scadea in lunile urmatoare ca urmare a productiei bune de cereale", afirma Antochi.
Agricola International a definitivat recent o investitie de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea a doua fabrici - Conagra si Europrod - unde a inceput productia de semipreparate din carne de pui respectiv a semipreparatelor din carne de tip "fast-food" si "ready-meal". Capacitatea de productie a Conagra a fost marita de la 12 tone/zi la 30 de tone in timp ce la Europrod capacitatea totala de productie va fi de 3.000 de tone de semipreparate/an. Tintele de piata pentru acest an sunt ajungerea in primii zece producatori de profil iar pentru anul viitor fotoliul de lider de piata.
Compania va mai investi in acest an aproape 1 milion de euro in modernizarea complexului de crestere a porcilor si in culturile de camp.
Agricola International estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 90 de milioane de dolari, fata de 74 de milioane de dolari anul trecut. Compania a fost infiintata in 1992 avand ca actionar majoritar firma germana Moksel AG, care acum mai detine doar un pachet de 3%. Cea mai mare parte a actiunilor sunt detinute de un grup de investitori romani, cu 97%, dar si SIF Moldova si Raiffeisen Bank, cu pachete de sub 1%. Din grup mai fac Suinprod (crescator de porci) si Aicbac (crescator de vaci). Firma detine o retea de 24 de magazine, 8 depozite en-gros in toata tara si are peste 3.000 de salariati. Compania mai produce salamuri crud-uscate si are si o fabrica de procesare a laptelui. Agricola International vinde zilnic 100 de tone de carne si preparate din carne si peste 300.000 de oua, din care 10% la export.
Industria crescatoare de pui traverseaza o perioada dificila care a dus anul trecut la cateva falimente, perioada care a culminat cu problemele de la inceputul acestui an al celui de-al doilea mare producator autohton - Tec Miaco - care a pierdut doi investitori importanti si si-a redus capacitatea de productie pana la 60%. Problema cea mai mare a industriei autohtone a fost dublarea anul trecut a pretului la cereale (care reprezinta 65% din costurile unui kilogram de pui). Pe fondul acestor probleme, cel mai mare crescator de carne de pui din Turcia - Banvit - este pe cale sa obtina un imprumut din partea International Finance Corporation (IFC) pentru a pune bazele celei mai mari fabrici de crestere si procesare a puilor la Urziceni, cu o valoare anuntata de 40 de milioane de dolari si o capacitate de 40.000 de tone de carne de pui/an, aproape dubla fata de liderul actual al pietei.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO