Companii

Cronoterapiile - armonia cu propriul ceas biologic

05.06.2003, 00:00 15





Medicii specialisti din intreaga lume acorda o atentie din ce in ce mai mare ceasului, instruind pacientii nu numai ce produs sa ia, ci si momentul exact al zilei in care acesta este recomandabil sa fie administrat.



Noua abordare are la baza un volum tot mai mare de studii care demonstreaza ca anumite simptome sunt mai grave in anumite perioade ale zilei, relateaza Wall Street Journal.



Sincronizand medicatia cu ceasul biologic al pacientului, numerosi medici au constatat ca medicamentele prescrise sunt mai eficiente si au mai putine efecte secundare. In anumite cazuri, imbunatatirile au fost atat de semnificative incat a fost posibila reducerea dozajului.



Aceasta metoda este, totusi, controversata, deoarece ritmurile circadiene nu au fost investigate pe scara larga pana acum si nici nu sunt foarte clar cunoscute pentru toate bolile. O serie de medici sunt de parere ca nu exista dovezi absolute ale perioadelor optime pentru administrarea medicamentelor. Dar, in anumite domenii de specialitate medicala, precum astmul si hipertensiunea, ideea propusa a fost rapid imbratisata de medicii practicanti.



Pana de curand, tratatmentul medicamentos aproape ignora ritmurile de evolutie a bolilor, dar studii mai noi arata ca exista sanse mult mai ridicate de a avea un atac de cord intre orele sase dimineata si pranz, deoarece presiunea sanguina este la cel mai ridicat nivel de regula in jurul orei zece dimineata.



La fel, in cazul astmului, simptomele sunt mai grave la ora patru dimineata, deoarece hormonii cortizol si adenalina, care ajuta la relaxarea cailor respiratorii sunt la un nivel foarte redus la acea ora. Durerile de stomac si arsurile sunt mai puternice in timpul noptii, avand in vedere ca intre orele zece seara si doua noaptea, stomacul secreta de trei ori mai mult acid decat in restul timpului.



Simptomele de alergie la polen sunt mai accentuate imediat dupa trezire, inainte de cresterea nivelului de cortizol. In ceea ce priveste osteoartrita, cele mai puternice dureri sunt in timpul noptii, drept urmare medicii recomanda luarea de antiinflamatorii in jurul pranzului, pentru ca actiunea acestora sa se faca simtita noaptea.






Pilula de la 3 dimineata



In trecut, administrarea medicamentelor se facea conform unei conventii. "Ca medici, suntem instruiti sa spunem pacientilor sa-si ia medicamentele de trei ori pe zi, in jurul orelor meselor, sau o data pe zi, dimineata, imediat dupa trezire", explica Gilbert D'Alonzo, specialist in boli pulmonare la Temple University din Philadelphia. "Dar medicamentele trebuie administrate la momentul din zi in care garanteaza controlul asupra simptomelor celor mai grave ale bolii", continua el. D'Alonzo recomanda numerosilor sai bolnavi de astm sa ia medicamentele intre orele trei si cinci dimineata, desi aceasta perioada nu este foarte convenabila. Justificarea acestei cerinte rezida in faptul ca efectul medicatiei va fi foarte puternic in orele urmatoare, cand se produc cel mai frecvent atacuri astmatice.



Companiile farmaceutice sunt gata sa raspunda acestor noi observatii, prin dezvoltarea de noi medicamente, cunoscute deja sub denumirea de cronoterapii, al caror efect maxim coincide cu perioada agravarii zilnice a simptomelor anumitor boli.



La inceputul acestui an, Food and Drug Administration a aprobat cererea companiei din New Jersey, Reliant Pharmaceuticals, pentru comercializarea produsului InnoPran XL, un medicament antihipertensiv care trebuie luat la ora zece seara, astfel incat sa aiba efect in timpul diminetii, pentru a preantampina riscurile de infarct. De asemenea, compania Eurand, din Milano, realizeaza teste clinice asupra unui medicament cu efect gradual impotriva durerilor de stomac, care permite calmarea crizelor din timpul noptii.



O alta firma deja implicata pe aceasta piata este Biovail, din Ontario, care produce medicamentul antihipertensiv Cardizem LA, care trebuie luat tot la 10 seara, pentru un efect intens in cursul diminetii. Penwest Pharmaceuticals Co., din Connecticut, a anuntat cu ceva timp in urma ca a dezvoltat o tehnologie numita SyncroDose, care va permite eliberarea medicamentului la anumite ore ale zilei, pe masura ce se deterioreaza invelisul substantei active propriu-zise.



Spre deosebire de pilulele cu actiune de 12 ore, impotriva alergiei, aceste noi medicamente sunt astfel concepute incat permit eliberarea unor cantitati inegale de substanta activa in functie de moment, astfel incat doza cea mai mare permite controlarea crizelor sau simptomelor celor mai grave.






Aspirina, doar in timpul noptii



Michael Smolensky, profesor de fiziologie naturala la University of Texas School of Public Health din Houston si autor al unei carti despre ceasul biologic, sustine ca cercetarile pe care le-a efectuat au produs schimbari fundamentale. El stie ca simptomele de raceala si gripa sunt mai neplacute seara, cand scade nivelul de cortizol din organism si recomanda ca banala aspirina sa fie luata doar in timpul noptii, deoarece este tolerata mai bine de tractul gastrointestinal.



Smolensky si-a adaptat si programarile pentru pacienti in functie de aceste concluzii.



Desi conceptul este promitator, o serie de medici atrag atentia ca nu este intotdeauna usor sa convingi pacientii sa ia medicamentele la ore ciudate. Unul din motivele pentru care exista conventia administrarii medicamentelor in preajma meselor sau dimineata, dupa trezire, este ca sansele ca bolnavii sa-si aminteasca sunt mult mai mari.



Pe de alta parte, cronoterapiile pot da rezultate foarte bune si in cazul pacientilor cu afectiuni foarte grave sau care necesita un tratament complex. Spre exemplu, un bolnav care este nevoit sa urmeze chimioterapie ar putea tolera mai usor ingrozitoarele efecte adverse ale acestui tratament daca sedintele ar fi programate la ore anume alese, nu in mod aleatoriu.



Cu toate acestea, nu toti medicii accepta ipoteza eficientei tratamentului in functie de momentul administrarii medicamentelor, acuzand chiar un efect placebo.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO