Companii

Cu 30% mai multi pasageri pentru TAROM

07.08.2007, 22:17 12

Compania Nationala TAROM a transportat in primele sase luni ale anului circa 752.500 de pasageri, cu 27% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Asociatia Companiilor Aeriene europene (AEA). Avansul consemnat a fost al doilea dintre cresterile inregistrate de companiile europene, dupa SN Brussels Airlines (39%).
Cu toate acestea, TAROM se situeaza printre ultimele locuri intre companiile europene ca numar de pasageri transportati, surclasand doar companii aeriene nationale ale unor tari precum Slovenia sau Serbia, potrivit AEA. Totodata, TAROM a inregistrat un grad mediu de ocupare in primul semestru de 65,6%, fata de 58,4% in primul semestru al anului trecut. Astfel, compania a avut unul dintre cele mai bune rezultate din ultimii ani. Potrivit datelor AEA, cele mai ridicate grade de ocupare au fost consemante de KLM (82%), Iberia (80,1%), Air France (79,9%), Swiss International Airlines (78,8%), Lufthansa (78,7%), Virgin Atlantic Airways (74,5%) si Austrian (74,2%).
Pentru anul acesta TAROM urmareste cresterea marjei de profit la 2,5%, bugetandu-si un profit brut de sapte milioane de dolari (aproximativ 5,4 milioane de euro), dublu fata de anul trecut, la o crestere a cifrei de afaceri de doar 4%.
Anul trecut TAROM a inregistrat o cifra de afaceri estimativa de 290 de milioane de dolari (circa 224 mil. euro).
Piata aeriana din Romania este intr-o continua dezvoltare, atragand anual noi jucatori. Potrivit estimarilor IATA (Asociatia Internationala de Transport Aerian), care nu include si companiile low-cost, numarul de pasageri ai companiilor aeriene de linie regulata care opereaza curse in si dinspre Romania va creste in acest an cu 8,4%, pana la peste 3,8 milioane de pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO