Companii

Cu afaceri in scadere, Electroputere asteapta privatizarea sau lichidarea

09.02.2005, 00:00 24

Electroputere Craiova, una dintre cele mai mari companii ramase in portofoliul statului, a raportat cu doua zile inainte de expirarea termenului de depunere a ofertelor finale de catre potentialii cumparatori o scadere cu 13% a cifrei de afaceri anul trecut si o majorare a pierderilor cu 50% fata de anul anterior.
In plus, autoritatile au anuntat ieri ca in cadrul negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI) a fost convenita conditia privatizarii sau lichidarii in acest an a societatilor Electroputere, Tractorul si Rulmentul Brasov, aflate inca in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Pana acum, eforturile statului de a privatiza Electroputere au esuat, dat fiind ca investitorii nu au agreat o preluare integrala a activelor companiei, care are in portofoliu mai multe sectii - producere locomotive Diesel, cea de motoare electrice masini rotative, transformatoare (TRAFO) si aparataj electric de medie si inalta tensiune, la care se adauga activitati auxiliare precum turnatorie, scularie si utilitati.
Electroputere Craiova a raportat pentru 2004 pierderi nete in valoare de 3,2 milioane euro, mai mari cu un milion de euro fata de exercitiul financiar anterior.
Cifra de afaceri a companiei a scazut de la 48,4 milioane euro in 2003 la 42,7 milioane euro la finele anului trecut.
Companii are datorii cu scadenta in termen de un an in valoare de 1.236 miliarde lei (circa 30,5 milioane euro), inregistrand plati restante de 25 milioane euro.
Compania este intr-o situatie financiara dificila de ani de zile, timp in care statul a incercat s-o privatizeze fara succes de doua ori.
A treia incercare de privatizare a companiei este acum in faza de derulare, oficialii AVAS asteptand ofertele finale pentru 62% din actiunile companiei pana pe 10 februarie.
Ministrul de stat Adriean Videanu mizeaza ca pana in luna aprilie demersurile pentru vanzarea Electroputere sa ajunga in faza initializarii unui contract de privatizare. FMI si autoritatile romane si-au asumat impreuna conditia privatizarii sau lichidarii acestei companii in cursul acestui an.
La finele anului trecut, pe piata circulau informatii conform carora in cursa pentru preluarea Electroputere ar intra gigantul german Siemens, canadienii de la Bombardier si General Electric - SUA, cea mai mare companie din lume din punct de vedere al capitalizarii bursiere.
La finele anului trecut, autoritatile romane au avut discutii pentru formarea unui consortiu de investitori, care sa preia integral activele societatii. In cadrul unui asemenea consortiu, ar fi urmat sa intre Siemens, care ar fi fost interesat de preluarea sectiei de producere de locomotive, compania elena DAB si Energobit Cluj Napoca, interesate la randul lor de alte active ale Electroputere.
Siemens, unul dintre cele mai mari grupuri industriale din lume, este in acest moment cel mai mare furnizor pentru caile ferate romane.
Pe lista investitorilor interesati, au mai aparut in cursul anului trecut americanii de la General Motors, Romach (SUA) si API Engineering (Marea Britanie), care au tatonat terenul pentru preluarea unor anumite segmente de activitate din portofoliul companiei.
Printre actionarii semnificativi ai companiei se afla si fondul american de investitii Broadhurst Investments, conform ultimelor date disponibile.
Societatea este listata la Bursa de Valori Bucuresti, capitalizarea companiei fiind de 14,2 mil. euro la un pret de 4.400 lei pe actiune. Actiunile companiei au fost oprite ieri de la tranzactionare.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO