Companii

Cu gel, fara ochelari

18.08.2003, 00:00 23



Un gel revolutionar ar putea elimina nevoia de ochelari de vedere sau de operatie la ochi, potrivit BBC.



Cercetatorii din Australia au dezvoltat un gel despre care spun ca determina un regres al procesului de deteriorare a vederii, ca urmare a imbatranirii. De asemenea, acesta ar putea fi o alternativa pentru persoanele suferinde de cataracta, boala care poate cauza orbirea.



Gelul este folosit pentru a inlocui continutul lentilei oculare, care se poate intari de-a lungul anilor.



Cercetatorii din Statele Unite au demonstrat pentru prima data la sfarsitul anilor 1980, ca inlocuirea continutului lentilelor oculare imbatranite la maimute cu ulei siliconic ar putea duce la restaurarea focalizarii.



Dar, intrucat uleiul siliconic curge, acesta nu ar avea nici un avantaj practic in cazul oamenilor.



In prezent, specialistii australieni din cadrul Vision Cooperative Research Centre (Vision CRC) au dezvoltat un alt produs, care a fost testat cu succes pe iepuri, conform New Scientist si care urmeaza sa fie testat pe maimute si apoi pe oameni.



"In cel mai bun caz, am putea incepe testele pe oameni pana la sfarsitul anului viitor", a declarat Arthur Ho, din cadrul centrului guvernamental australian Vision CRC.



Introducerea gelului va fi foarte similara cu actuala procedura chirurgicala pentru cataracta, doar ca lentila nu este inlocuita.



In schimb, dupa realizarea unei mici incizii in cornee, medicul ar taia o mica fanta in lentila oculara, prin care ar extrage continutul acesteia. Gelul, de consistenta unui ulei mai gros, ar fi pompat in invelisul lentilei, iar un fascicul de ultraviolete sau lumina vizibila l-ar transforma intr-un soi de gelatina.



In opinia lui Ho, aceasta ar putea fi o procedura care sa nu depaseasca durata de 15 minute.



Uleiul siliconic este folosit in oftalmologie, in operatiile pentru remedierea retinei dislocate. Substanta este injectate in partea din spate a ochiului, pentru a tine pe loc retina, in timpul vindecarii. De regula, produsul este lasat un an sau mai mult in ochi, fiind inlaturat tot pe cale chirurgicala.(A.B.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO