Companii

Cu ochii la privatizare, Antibiotice ruleaza 70 mil. euro, iar Biofarm are vanzari de trei ori mai mici

18.02.2008, 18:18 52

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a incheiat ultimul an in care s-a aflat in portofoliul statului cu un profit net de 30,7 mil. lei (9,21 mil. euro), in crestere cu 29% comparativ cu 2006 la o cifra de afaceri neta de 229,4 mil. lei (68,8 mil. euro). Pe de alta parte, un alt producator din industrie, Biofarm, care in consortiu cu SIF-urile se afla in cursa pentru preluarea companiei iesene, a raportat un profit net de 13,49 mil. lei (4,05 mil. euro), cu numai 6% mai mult comparativ cu 2006. Rata profitabilitatii Biofarm a fost de 21,6%, in conditiile obtinerii unei cifrei de afaceri nete de 62,34 mil. lei (18,7 mil. euro).
Antibiotice si-a bugetat pentru acest an o crestere de 17%, in linie cu avansul raportat anul trecut si care i-a permis sa se mentina pe locul noua in topul jucatorilor de pe piata de profil. Cota de piata a companiei era la finalul lunii decembrie de 3,1%. Vanzarile pe piata interna au atins 211,6 mil. lei (63,5 mil. euro), cu 18,5% mai mult comparativ cu 2006, restul revenind exporturilor.
"In 2007, Antibiotice si-a consolidat pozitia in randul producatorilor de forme orale. Acest lucru a fost posibil ca urmare a dezvoltarii fortei de vanzari prin infiintarea unei noi divizii de reprezentanti comerciali si prin abordarea de noi arii terapeutice", au spus reprezentantii Antibiotice.
La nivelul vanzarilor de OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala), compania ieseana ocupa locul 8 in piata de profil, cu o cota de 4%, potrivit datelor furnizate. Produsele traditionale ale Antibiotice pe acest segment, precum Clafen, Paracetamol si Novocalmin, dar si cele mai recente, precum Rubifen, Saliform si suplimentele nutritive Equilibra si Fezivit, au inregistrat in 2007 o crestere de 45% comparativ cu anul precedent. Totodata, s-a aprobat o majorare salariala neta de 8% incepand cu 1 februarie.
Antibiotice este ultimul producator roman aflat in portofoliul statului, procesul de privatizare intrand in linie dreapta in momentul publicarii anuntului, la finalul anului trecut.
Pretul de la care va incepe licitatia este de 136 mil. euro, insa ar putea urca pana la 200 mil. euro, potrivit reprezentantilor AVAS. In intervalul 2005-2007, Autoritatea a primit peste 50 de scrisori de intentie, insa pretul considerat mare a determinat iesirea din cursa a multora dintre fondurile de investitii. Cu toate acestea, Biofarm in consortiu cu SIF-urile va intra in cursa pentru compania ieseana, potrivit celor mai recente declaratii ale Biofarm.
Biofarm are un portofoliu de 73 de produse (45% medicamente, 50% suplimenti nutritivi si 5% cosmetice), iar conform datelor Cegedim, citate de reprezentantii companiei, cresterea valorica pe piata producatorilor autohtoni a fost de aproximativ 14%.
Cresterea pietei farmaceutice in ansamblu se asteapta sa fie de 15% anul acesta, in conditiile sporirii competitiei dintre producatorii de medicamente generice.

In ce stadiu este privatizarea Antibiotice:
AVAS va continua procesul de privatizare, urmand ca licitatia cu strigare sa aiba loc pe 18 martie, potrivit lui Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii, citat de Mediafax;
Declaratiile lui Atanasiu vin dupa ce pe 11 februarie judecatorii Curtii de Apel Iasi au decis suspendarea hotararii de guvern, de privatizare a societatii iesene, prin licitatie publica cu strigare;
La scurt timp insa Executivul a anuntat ca va face recurs la acesta decizie;
In procesul privind Antibiotice, Atanasiu a spus ca va intra si AVAS ca parte, deoarece pana acum sindicatele se judecau doar cu Guvernul;
Sambata deputatul PRM Mircea Ifrim, presedintele Comisiei pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor, a declarat ca s-a inceput o ancheta privind privatizarea Antibiotice Iasi, care "este o afacere cu multe semne de intrebare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO