Companii

Cum a atras un antreprenor roman o investitie BERD de 6 milioane de euro

08.06.2009, 00:00 28

Ioan Tecar, presedintele grupului MG Tec din Dej, cu 1.300 de angajati si afaceri de peste 120 mil. euro, a atras in actionariatul uneia dintre cele mai mari firme din portofoliu, Pehart Tec, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Omul de afaceri din Dej a preluat in urma cu patru ani Pehart Tec din judetul Alba, o fabrica de hartie detinuta de stat, reusind sa-i convinga pe reprezentantii BERD sa vina cu 6 mil. euro pentru a dezvolta compania care produce hartie tissue (servetele, hartie igienica, prosoape din hartie).
"Am redresat mai multe societati ce au apartinut statului. In urma cu patru ani am intrat la Pehart printr-o oportunitate pe care nu am vrut sa o accept la inceput. Am pierdut in primii doi ani foarte mult, pentru ca industria hartiei este consumatoare de energie si gaz, dar am realizat o investitie de 10 milioane de euro in urma cu doi ani si am inceput sa crestem", a spus Tecar.
Infuzia de capital va fi utilizata pentru cresterea productiei si pentru o investitie intr-o instalatie termoenergetica.
"Este un exemplu de companie cu care BERD vrea sa lucreze. Discutam cu Pehart de peste un an, iar acum am ajuns la final. Am avut si alte companii in analiza dar nu ne-am hotarat sa investim in ele. Avem insa un numar de companii in analiza, asa ca investitia la Pehart nu este ultima", a spus Claudia Pendred, directorul pentru Romania al BERD. Ea a explicat ca asteapta proiecte din partea antreprenorilor romani, din partea unor companii care inregistreaza profit, au un plan de dezvoltare viabil si un management care poate aplica planul.
Reprezentantii BERD si Ioan Tecar nu au precizat inca ce participatie a primit institutia financiara in cadrul companiei in urma infuziei de capital de 6 mil. euro.
Tecar a format echipa de management a fabricii de hartie preluand angajati ai fabricii din Dej. "Am avut acest avantaj. Am luat sase directori, i-am mutat la Sebes, le-am inchiriat locuinte si am crescut intr-o industrie care nu a fost afectata de criza foarte tare." Compania urmareste o cifra de afaceri de 40 mil. euro in acest an, in crestere cu 85% fata de 2008.
Pehart a finalizat recent o noua investitie, de 26 mil. euro, care va creste productia de hartie tissue la 2.700 de tone lunar, cifra de faceri lunara urmand sa se dubleze la 4-5 mil. euro. Investitia a fost realizata in proportie de 20% din resurse proprii, restul fondurilor fiind atrase de la BCR. In urma finalizarii investitiei numarul angajatilor urmeaza sa creasca de la 260 la 400 de oameni.
MG Tec, grup din care face parte Pehart, cuprinde 10 alte companii, in special din productie de materiale de constructii si metalurgie.
 
Investitiile BERD:
  • Oficialii institutiei au anuntat ca in doua saptamani va semna un acord de imprumut cu o companie locala din sectorul energetic
  • In luna mai BERD a semnat un acord cu Petrom prin care compania a primit un imprumut de 200 mil. euro pentru constructia unei centrale in Brazi
  • In urmatoarele doua luni BERD va semna si acordul preluarea a aproape 50% din actiunile centrului de tehnologie RTR, pentru 44 de milioane de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO