Companii

Cum a pierdut statul 1 mld. euro din afacerea Alro

Cum a pierdut statul 1 mld. euro din afacerea Alro

Click pentru imaginea marita

10.07.2007, 18:33 193

Cresterea sustinuta a actiunilor Alro din ultima perioada, care a adus capitalizarea companiei la 2,5 miliarde de euro, arata ca pierderea statului din vanzarea foarte proasta a acestei companii, una dintre cele mai profitabile din Romania, poate fi evaluata acum la cel putin 1 miliard de euro.
Statul mai detine in prezent aproape 10% din Alro, prin intermediul Fondului Proprietatea, participatia fiind evaluata pe Bursa la 250 de milioane de euro.
De cealalta parte, proprietarul Alro, grupul olandez Marco Industries, controlat de omul de afaceri rus Vitali Matsitski, a castigat peste 2 miliarde de euro in cei cinci ani de la preluarea companiei. Marco Industries controleaza in prezent peste 87% din actiunile Alro, valoarea acestei participatii depasind 2,17 miliarde de euro.
Marco Industries a devenit actionar majoritar la Alro in 2002, cand a preluat de la stat un pachet de 10% din actiunile companiei pentru suma de 11,4 mil. $ (11 mil. euro). Marco cumparase anterior 41% din actiuni printr-o campanie agresiva de achizitii de pe piata de capital, actiunile Alro fiind listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Privatizarea Alro Slatina a fost contes-tata la acea vreme in presa, iar anul trecut Departamentul National Anticoruptie (DNA) a inceput umarirea penala intr-un dosar privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului. Anchetatorii au apreciat ca privatizarea Alro s-a facut ilegal, iar scopul a fost imbogatirea injusta a celor implicati in procesul de privatizare. Nicio persoana nu a fost pusa inca sub acuzare in acest dosar.
Practic, primele discutii privind privatizarea Alro au inceput in 1999, cand Guvernul Romaniei a inclus compania in acordul PSAL incheiat cu Banca Mondiala. Un consortiu international format din Paribas Corporate Finance, Central European Trust si casa de avocati Musat si Asociatii a fost desemnat sa asigure consultanta pentru Fondul Proprietatii de Stat (FPS) in procesul de privatizare a Alro si a producatorului de profile Alprom Slatina.
Consortiul a identificat 18 companii interesate de preluarea Alro, printre care figurau jucatori mari la nivel international, precum Pechiney din Franta, Alcan din Canada si Alcoa din SUA, dar si companii locale, precum grupul Ana controlat de George Copos si Grivco, al lui Dan Voiculescu. Consultantii straini au estimat ca valoarea Alro la acea vreme era intre 450 si 550 mil. $ (430 - 530 mil. euro), compania fiind profitabila si neavand datorii la bugetul de stat.
Privatizarea a fost intarziata de procedurile complicate ale Bancii Mondiale, iar dupa alegerile din 2000, guvernul Nastase a decis sa schimbe procedura de privatizare, prelungind procesul. In cele din urma, guvernul Nastase a optat pentru doua variante de privatizare: prima prevedea vanzarea intregului pachet majoritar de 54%, iar cealalta prevedea vanzarea a doar 10% din actiuni. Niciun investitor nu s-a aratat insa interesat de preluarea pachetului majoritar, in conditiile in care grupul Marco, cu 41% din actiuni, era un actionar puternic, care ar fi putut bloca deciziile noului proprietar.
Astfel, guvernul Nastase a decis vanzarea unui pachet de 10% din actiuni catre grupul Marco, cele 11,4 milioane de dolari fiind singurii bani incasati de stat de pe urma Alro. Contractul de privatizare a fost semnat de presedintele APAPS de la acea vreme, Ovidiu Musetescu, actualmente deputat PSD. Musetescu nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii. Nici fostul premnier Adrian Nastase nu a putut fi contactat.
In momentul privatizarii, in 2002, Alro avea o cifra de afaceri de 331 mil. euro si un profit net de 27 mil. euro.
Marco ajunsese sa controleze 41% din Alro dupa ce a cumparat firma Conef de la SIF Banat-Crisana, Conef detinand un pachet semnificativ de actiuni la Alro. Restul de actiuni au fost achizitionate din piata.
Dupa privatizare, Marco a realizat mai multe majorari de capital la care AVAS nu a putut participa, majorandu-si astfel participatia la peste 87%. Majorarile au fost atacate in justitie de AVAS.
Anul trecut, Alro a realizat o cifra de afaceri de 623 de milioane de euro si un profit net de 108 milioane de euro. Compania a finalizat anul trecut fuziunea cu producatorul de profile din aluminiu Alprom Slatina si mai controleaza producatorul de alumina Alum Tulcea, principalul furnizor de materie prima. Actiunile Alro Slatina (ALR) au crescut de la 4,59 lei in octombrie anul trecut, cand au fost suspendate pentru fuziunea cu Alprom, pana la 11 lei ieri, cand compania a ajuns la o capitalizare de 8 mld. lei (2,5 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO