Companii

Cum arata bilantul austriecilor din industria lemnului: Trei tranzactii si finalizarea unor investitii de 220 de milioane de euro

Cum arata bilantul austriecilor din industria lemnului: Trei tranzactii si finalizarea unor investitii de 220 de milioane de euro

Austriacul Gerald Schweighofer este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din industria lemnului, dupa investitii de peste 250 mil. euro

23.12.2009, 23:20 294

Holzindustrie Schweighofer, Kronospan si Egger, companiileaustriece din industria de prelucrare a lemnului care au investitin ultimii ani in capacitati de productie pe piata locala aucontinuat in 2009 politica de investitii, cand au finalizatproiecte de peste 220 mil. euro, dar au semnat si preluarea a douacompanii din acelasi domeniu de activitate. Austriecii au cumparatinsa si suprafete importante de terenuri forestiere.
Caderea pietei constructiilor si a mobilei, principalii clientipentru jucatorii din industria de prelucrare a lemnului ar fitrebuit sa loveasca dur aceste companii, insa exporturile, inprincipal cele catre Asia, au atenuat din impact.
Chiar si asa, Kronospan, spre exemplu, anunta in primele sase lunio scadere de 20% a vanzarilor fabricii de la Sebes. PentruHolzindustrie Schweighofer, integrarea fabricilor nou preluatementine pe crestere afacerile grupului anul acesta.
"Mediul economic european este in continuare caracterizat derecesiune severa in zona euro, chiar daca cererea si atitudineaconsumatorului au suferit o relativa stabilizare de la inceputulanului. Acest lucru s-a reflectat si in scaderea pretului pe piata,ceea ce a afectat cifrele de afaceri ale producatorilor demateriale pe baza de lemn. Dupa niste performante fara precedent,maxime istorice, anul trecut, marginile de profit si cash flow auscazut", a spus Mihai Sandru, directorul comercial al fabriciiEgger de la Radauti.
Industria de prelucrarea a lemnului se inscrie in aceste conditiiin domeniile, putine la numar, care nu se confrunta cu insolventesi care nu au de redimensionat un business dupa scaderi de 60-70%.Companiile care au mers inainte cu investitiile si cu recrutarea depersonal sunt mai degraba exceptii, in conditiile in care cuvantulde ordine in economie a fost "restructurare".

Cum ajungi sa faci mai multe achizitii intr-un an decriza
La sfarsitul lui 2008, Holzindustrie Schweighofer, controlata deaustriacul Gerald Schweighofer, anunta preluarea fabricii detinutade IKEA la Siret, intr-o tranzactie a carei valoare nu a fostfacuta publica. Dupa mai putin de un an, austriecii nu schimbastratgia si cumpara fabrica Finnforest Baco Production, de la WoodProduct Industry, divizia de prelucrare a lemnului din cadrulgrupului finlandez Metsaliitto Cooperative. Valoarea tranzactiei nua fost facuta publica nici in acest caz, insa potrivit unorconsultanti intrebati de ZF ar fi vorba de o suma de sub 10 mil.euro. Amandoua fabricile se numarau printre clientii HolzindustrieSchweighofer.
Achizitiile nu au vizat numai unitati de productie. Grupul acontinuat sa cumpere si terenuri forestiere prin intermediulCascade Empire, firma cu care activeaza in acest sector.Schweighofer a platit 7 mil. euro pentru achizitia a circa 2.000 dehectare de padure in zona Buzau - Covasna.
Tranzactia a avut un singur vanzator. Un alt proiect finalizat inacest an este cel al unei centrale de cogenerare pe baza debiomasa, care a necesitat fonduri de 200 mil. euro. Care suntplanurile austriacului acum?
"Nu planuim sa facem alte achizitii. Fiind clientul nostru(Finnforest Baco Production din Comanesti - n.red.) a fost osituatie de conjunctura. Nu vom mai face si alte investitii pana cecriza politica nu trece. Am oprit deja toate investitiile", aafirmat recent Gerald Schweighofer intr-un interviu acordat ZF.

Angajeaza oameni la Brasov
Austriecii au mers inainte cu investitiile dar si cu angajarile.Kronospan a recrutat 270 de oameni la fabrica de placi din lemn OSB(placi din fibre orientate) pentru industria constructiilor pe carea inaugurat-o recent la Brasov si in care a investit 200 mil. euro.In urmatoarea perioada, grupul va mai angaja 230 de oameni. In ceeace priveste veniturile acestei fabrici, estimarile reprezentantilorcompaniei indica un nivel de 70 mil. euro. Investitiile in aceastaunitate au fost demarate in 2002, insa abia anul acesta au fostfinalizate. Investitia de 200 mil. euro a fost sustinuta partialdin fonduri proprii si partial printr-un imprumut acordat de unconsortiu avand ca si banca principala Erste Bank. Kronospan detinefabrici la Sebes (Alba), Brasov, si o firma in Contanta.
Mai vizibil par sa fie afectati austriecii de la Egger, care inprezent exporta 50% din productia de la Radauti, desi planulinitial era ca 60% sa mearga pe pietele externe. Fabrica a avut in2008 o cifra de afaceri de 66 mil. euro, in primul an defunctionare pe piata locala, potrivit datelor de pe site-ulMinisterului de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO