Companii

Cum arată Rulmenţi Bârlad după investiţiile de 120 mil. dolari ale turcilor de la Kombassan - Galerie FOTO

Cum arată Rulmenţi Bârlad după investiţiile de 120...

Autor: Adrian Cojocar

05.11.2012, 11:28 6225

Grupul Kombassan spune că a investit în ultimii 12 ani de la privatizarea producătorului de rulmenţi din Bârlad peste 120 mil. dolari şi vor să mai investească în următorii 10 ani circa 250 mil. dolari pentru a ajunge sub brandul românesc URB la vânzări de un miliard de dolari în zece ani.

Pe platforma industrială Rulmenţi Bârlad se regăsesc atât utilaje de ultimă generaţie cât şi utilaje din anii 1950, când a luat fiinţă fabrica. Anul viitor compania va sărbători 60 de ani de existenţă.

Turcii au preluat în anul 2000 Rulmenţi Bârlad de la Fondul Proprietăţii de Stat într-o tranzacţie de 31,4 mil. dolari care includea şi investiţiile totale pe care aceştia s-au angajat să le realizeze în societate. La acel moment compania avea datorii de peste 60 mil. dolari şi înregistra pierderi anuale de circa 19 mil. dolari.

În prezent turcii îşi evaluează propria afacere la 300 mil. dolari după ce au extins activitatea acesteia cu unităţi de producţie în Ungaria şi Turcia, iar anul viitor se va adăuga o nouă unitate de producţie în India în urma unei investiţii de 10 mil. dolari. Fabrici sunt reunite sub umbrela URB Group.

Anul trecut Rulmenţi Bârlad a avut o cifră de afaceri de 261 mil. lei (circa 85,8 mil. dolari), iar împreună cu fabricile din Ungaria, Turcia şi alte participaţii pe care compania românească le mai deţine grupul URB a ajuns în 2011 la afaceri de 200 mil. dolari. Marca de rulmenţi românească URB este a şaptea cea mai cunoscută la nivel mondial, spun reprezentanţii companiei.

Turcii ţintesc 1% din piaţa mondială de rulmenţi faţă de 0,17% cât deţin în prezent cu grupul de fabrici controlate de Rulmenţi Bârlad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO