Companii

Cum au pierdut cei mai mari producători de energie din România profituri de 400 mil. euro în doi ani?

Cum au pierdut cei mai mari producători de energie din România profituri de 400 mil. euro în doi ani?

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Petrescu

22.11.2011, 14:21 735

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie din România, au pierdut în anii 2009-2010 profituri de peste 400 de milioane de euro exlcusiv din modul în care au vândut electricitatea produsă, arată calculele făcute de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în cadrul ambelor companii.

"În 2009 Hidroelectrica a vândut 11,7 TWh pe contracte bilaterale la un preţ mediu de 102 lei/MWh, pierzând astfel câştiguri de 133 de milioane de euro. Tot în 2009, Hidroelectrica a vândut 3,4 TWh pe piaţa reglementată la un preţ de 83 de lei pe MWh, pierzând un profit de 61 de milioane de euro", se arată într-o prezentare realizată de Fondul Proprietatea.

În 2010, numai din vânzarea energiei pe contracte directe, Hidroelectrica a mai pierdut 100 de milioane de euro. Pe piaţa reglementată, profitul pierdut a fost de 62 de milioane de euro.

La Nuclearelectrica, firmă care vinde 70% din toată energia produsă pe piaţa reglementată, unde primeşte un preţ apropiat de costurile sale, profitul pierdut se ridică la 57,5 milioane de euro.

Practic, dacă ambele companii ar fi ieşit cu energia pe bursă şi nu ar fi vândut-o pe contracte directe sau pe piaţa reglementată, conturile lor ar fi fost mai bogate cu peste 400 de milioane de euro.

În acest context, singura soluţie propusă de Fondul Proprietatea este privatizarea sau listarea acestor companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO