Companii

Cum gasesti profitul intr-un acvariu cu pesti

Cum gasesti profitul intr-un acvariu cu pesti

Costul unui acvariu depinde de instalatiile si plantele utilizate: un acvariu de apa dulce de dimensiuni mici porneste de la 95 de euro

29.06.2009, 00:00 2737

Firma Arxemo Grup a inceput activitatea la inceputul lui 2004, la initiativa lui Catalin Vasile, student in acea perioada in anul doi la Politehnica. "Sunt o fire mai intreprinzatoare si stiam ca angajandu-ma la o firma, optiunile mele ar fost destul de limitate", spune fondatorul Arxemo Grup.

Desi nu avea experienta in domeniu, lucrand anterior ca promoter, Catalin Vasile marturiseste ca a dorit sa demareze o afacere care sa nu solicite o investitie initiala prea mare, dar care sa asigure venituri sigure. "M-am gandit sa demarez un business de productie, dar aveam nevoie de spatiu si de utilaje, iar ulterior am avut oportunitatea sa intretin un acvariu al unui prieten si astfel, mi-a venit ideea sa incep o afacere in acest domeniu", spune Catalin Vasile.
 
A pornit la drum cu un furtun si o galeata
Investitia initiala a constat "intr-un furtun de 13 metri, o galeata, un abonament RATB si unul pentru metrou", promovarea la inceput de drum fiind realizata cu ajutorul unui tricou pe care era inscriptionat mesajul "Cu noi pestii o duc bine", isi aminteste antreprenorul. "Am format clientela prin recomandari facute de alti clienti legate de calitatea serviciilor. Cu siguranta, gandirea pozitiva, optimismul si spiritul realist au contribuit la cresterea acestui business", potrivit lui Catalin Vasile.
Majoritatea clientilor sunt oamenii de afaceri, vedete sau companii, firma oferind servicii de proiectare, livrare si asamblare de acvarii, iazuri sau cursuri de apa, amenajari de peisaje acvatice sau gradini japoneze acvatice, precum si servicii complete de intretinere pe baza de abonament.
"Exista loc pentru toata lumea in acest domeniu, concurenta avand un impact pozitiv intrucat creste calitatea serviciilor", este de parere tanarul antreprenor.
Cea mai solicitata specie de peste de apa dulce este discusul, care poate ajunge si la 100 de euro, insa oferta cuprinde si specii de pesti mai putin costisitori, al caror pret incepe de la 2-3 lei (0,5 eurocenti), in conditiile in care un acvariu de dimensiuni medii, cu pesti si complet echipat ajunge la circa 1.500-2.000 de lei (350-470 de euro). "De obicei, recomand clientilor sa nu investeasca foarte multi bani, intrucat un acvariu de dimensiuni mici poate fi chiar mai atractiv."
Tarifele de intretinere pe baza de abonament ajung, in medie, la 100 de euro.
Catalin Vasile spune ca "moda acvariilor de apa sarata a debutat in urma cu aproximativ un an, fiind prezente in special in interiorul magazinelor".
"Niciun proiect nu mi s-a parut greu, atat timp cat a respectat legile fizicii, totusi, majoritatea ne lasa sa decidem in functie de bugetul pe care ni-l pun la dispozitie", precizeaza Catalin Vasile, referindu-se la diferitele comenzi primite de la clienti de-a lungul timpului.
Rulajul total al firmei in primul an de la infiintare a fost de ordinul miilor de euro, ulterior afacerea crescand treptat si practic dublandu-si cifra de afaceri de la an la an.
 
Creativitatea este indispensabila
Desi la inceput, acvariile amenajate aveau decoruri clasice olandeze, in timp s-a pus accent pe peisaj, intrucat "am vrut ca fiecare acvariu in parte sa fie un tablou viu, motiv pentru care in acest domeniu trebuie sa fii creativ si poate sa ai si o doza de nebunie", considera el.
Promovarea serviciilor oferite de Arxemo Grup s-a concretizat atat prin flyere si web-site, cat si prin intermediul recomandarilor facute de ceilalti clienti. "De asemenea, am pus la punct un showroom intr-un garaj si am fost prima firma de profil care si-a amenajat un stand in cadrul Romexpo", spune Catalin Vasile.
El afirma ca desi criza actuala a afectat o mare parte dintre companii, la nivelul businessului sau, aceasta nu a fost resimtita, cel putin nu pana in prezent.
Clujenii Ioan Iosif Nemeth si Dan Ciulea au infiintat firma Aqua Paradise in toamna anului trecut, ideea unei afaceri cu acvarii venind din pasiune, precum si din experienta acumulata in acelasi domeniu. "Am fost pasionat de acvaristica inca de la varsta de sase ani, cand am primit primul acvariu cu pesti. Mi-am cunoscut partenerul pe vremea cand lucram la o firma cu profil similar, i-am oferit tratament pentru pestii pe care ii avea si ne-am imprietenit, luand decizia de a ne deschide propria firma cu acest domeniu de activitate", spune Ioan Iosif Nemeth.
Primii clienti au venit de la firma unde Ioan Iosif Nemeth a lucrat anterior, acestia aducand la randul lor cunostinte pasionate de acvaristica. "Pentru a realiza un acvariu la comanda, luam masurile spatiului unde urmeaza sa fie amplasate si, in functie de temperatura si lumina, determinam ce fel de acvariu este potrivit. Scopul este sa cream o mica 'gradina', un ecosistem in adevaratul sens al cuvantului si nu doar pereti de sticla", considera Nemeth.
Investitia initiala s-a ridicat la circa 1.600 lei (380 de euro), materializata in cheltuielile de constituire a firmei si in achizitia primului stoc, in valoare de circa 500-600 de lei
(125 - 150 de euro).
Asociatii firmei apeleaza atat la furnizori locali, cat si la firme din strainatate, in cazul acvariilor mai complexe.
"Exista clienti care doresc anumite acvarii pentru care este necesar, spre exemplu, un tip de sol specific. Pentru a procura aceste materiale, mergem in Ungaria sau in Austria. Apelam si la crescatori locali, insa pentru pestii de apa sarata trebuie sa mergem in strainatate", precizeaza Ioan Iosif Nemeth.
 
Cel mai scump proiect, 2.500 de euro
Costul unui acvariu depinde de instalatiile si plantele utilizate: un acvariu de apa dulce de dimensiuni mici (60 de litri) porneste de la 400-500 de lei (95-118 de euro), unul mediu (circa 200 de litri) si complet echipat ajunge la circa 4.000-5.000 de lei (950-1200 de euro), in timp ce un acvariu de 400-500 de litri poate fi achizitionat pentru aproximativ 6.000 de lei (1.450 de euro).
"Acvariile de apa sarata sunt un pic mai scumpe, plecand de la 2.000 de lei (480 de euro) si in functie de cerintele clientului, mergand pana la 10.000 de euro", afirma antreprenorul firmei. Cel mai scump acvariu realizat este in faza de constructie, pretul acestuia ridicandu-se la 9.800 de lei (2.360 de euro).
 
Venituri mari vin din serviciile de intretinere
Firma condusa de cei doi clujeni ofera si servicii de intretinere a acvariilor realizate, in conditiile in care "pentru a se mentine in stare perfecta, un acvariu trebuie sa beneficieze de intretinere saptamanala, prin curatarea sa, acordarea de tratamente speciale pentru pesti in caz de boala, dar si crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea plantelor".
Tarifele serviciilor de intretinere pleaca de la 150 de lei (35 de euro) plus TVA pentru acvariile mici si medii de apa dulce si pot ajunge la 450-650 de lei (107- 145 de euro) plus TVA pentru acvariile mari de apa sarata.
In randul clientilor, cele mai solicitate specii de pesti de apa dulce sunt neonul rosu, gupiile si xifo, in timp ce pestele-arlechin si pestele-domnisoara sunt speciile de apa sarata cu cel mai mare succes, potrivit lui Ioan Iosif Nemeth.
In ceea ce privesc planurile pe termen scurt si mediu, cei doi clujeni intentioneaza sa deschida un show-room, prin intermediul caruia sa arate potentialilor clienti cum se intretine un acvariu, in conditiile in care "sunt necesare minimum trei luni pentru ca plantele si pestii sa se acomodeze in noul lor habitat".
 
Arxemo Grup:
  • An lansare: 2004
  • Pretul unui acvariu de dimensiuni medii: 1.500-2.000 de lei
  • Clientela: oameni de afaceri, vedete, companii
  • Tariful de intretinere pe baza de abonament: 100 de euro
  • Cea mai solicitata specie de pesti: discusul
 
 
Aqua Paradise:
  • An lansare: 2008
  • Investitie initiala: 1.600 de lei
  • Costul unui acvariu de 200 de litri: 4.000-5.000 de lei
  • Tariful de intretinere a unui acvariu de apa dulce: 150 de lei+TVA
  • Cel mai scump acvariu: 9.800 de lei
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO