Companii

Cum pot companiile sa-si inlocuiasca ferestrele si usile cu bani de la UE. Ce intrebari aveti?

29.04.2009, 00:00 47

Circa 25 de proiecte de investitii in valoare de 70 mil. euro au fost depuse de companii pentru a beneficia de fonduri in cadrul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF), aproape jumatate fiind eligibile.

Programul, sprijinit de Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), beneficiaza de fonduri de 80 mil. euro din partea BERD pana in 2010, iar in cazul in care suma este epuizata aceasta poate fi suplimentata.
"Cererile de credit sustinute prin studii variaza de la sume foarte mici, o investitie de 50.000 de euro pentru inlocuirea unui boiler si realizarea unor imbunatatiri la o fabrica de impletituri din sarma, pana la sume foarte mari, o centrala de cogenerare care costa aproape 10 mil. euro, din care 2,5 mil. euro sunt eligibili a fi finantati prin EEFF", a declarat Geo Scripcariu, directorul de comunicare al EEFF. El a adaugat ca deja au fost aprobate pana acum investitii in eficienta energetica in Mures, Prahova si Buzau. Una dintre investitii care viza reabilitarea unei hale industriale a fost complet incheiata in februarie anul acesta. Programul a fost lansat in martie anul trecut.
Concret, prin proiecte de eficienta energetica sunt vizate investitii pornind de la producerea in cogenerare a caldurii si a energiei electrice, imbunatatirea proceselor care economisesc energia, sisteme de automatizare si reglare, modernizarea sistemelor de distributie a energiei pana la izolarea peretilor, a acoperisurilor si podelelor sau inlocuirea ferestrelor. Chiar si solutiile de iluminat inteligent pot face obiectul unei linii de finantare EEFF.
 
Cine poate aplica
Companiile care pot accesa aceasta linie de finantare trebuie sa fie solvabile, sa fie private sau in proprietate majoritar privata si sa nu faca parte din sectoare neeligibile cum ar fi cel imobiliar sau al armamentului. Suma de bani care poate fi finantata prin aceasta linie este de maximum 2,5 milioane de euro din care 15% este o componenta nerambursabila acordata de BERD la finalizarea investitiei. Restul banilor vine tot de la BERD, dar se acorda sub forma de credite de la patru banci partenere - CEC Bank, BCR, BRD Soc-Gen si Banca Transilvania.
De ce ar apela o companie privata la un imprumut care pana la urma vine tot din partea unor banci, avand doar o mica parte de fonduri nerambursabile?
"Asistenta tehnica este gratuita si este asigurata de catre Trapec (consultanti pe proiecte energetice care fac parte din grupul GDF SUEZ). Acesta este un aspect important al EEFF, intrucat demonstreaza atat companiei industriale, cat si bancii participante ca investitia este fezabila atat din punct de vedere tehnic, cat si economic", a mai spus oficialul EEFF.
 
Economie de energie cat rata la credit
"Unele companii prefera sa planifice returnarea imprumutului in asa fel incat economia lunara rezultata din reducerea facturii de energie sa fie mai mare decat rata lunara de plata catre banca. Alte companii prefera sa plateasca imprumutul intr-o perioada mai scurta, pentru a reducere costurile asociate imprumutului", a explicat Scripcariu.
El a mentionat ca cea mai buna investitie in eficienta energetica se recupereaza in mai putin de un an.
 
Scurt indrumar de finantare
  • Sunt eligibile companii solvabile si majoritar private.
  • Proiecte de investitii pot viza producerea in cogenerare a caldurii si energiei electrice, reabilitarea cazanelor, sisteme pentru managementul energiei sau constructiilor, izolarea peretilor, a acoperisurilor si podelelor, usi rulante sau inlocuirea ferestrelor.
  • Investitia maxima eligibila este de 2,5 mil. euro, din care 15% sunt fonduri nerambursabile.
  • BERD are patru banci partenere care asigura finantarea prin credite;
  • Investitia se poate recupera in medie in 2-4 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO