Companii

Cum se vede criza imobiliara din cele mai inalte sapte blocuri din Bucuresti, complexul Asmita

10.07.2009, 00:00 845

Vanzarea ultimelor 300 de apartamente din ansamblul rezidential de sapte blocuri Asmita Gardens de pe Splaiul Unirii din Capitala, a carui constructie se apropie de finalizare, va dura cel putin 3-4 ani, apreciaza Atena Tiplic, directorul de vanzari al proiectului.
Desi ritmul vanzarilor a scazut puternic fata de anii trecuti si nici estimarile nu sunt foarte optimiste, compania nu intentioneaza sa opereze reduceri de preturi pentru a atrage noi clienti.
Preturile apartamentelor sunt peste media Capitalei, respectiv circa 1.600 de euro/metrul patrat plus TVA. Astfel, cea mai ieftina locuinta disponibila, un apartament cu doua camere, costa 137.000 de euro fara TVA. Primele 450 de apartamente din Asmita Gardens au fost vandute intr-un interval de circa doi ani, in perioada 2006 - jumatatea anului 2008, astfel ca ritmul vanzarilor pentru urmatoarea perioada este estimat la jumatate fata de perioada de debut a vanzarilor.
„Speram ca nivelul vanzarilor sa creasca dupa ce primii oameni se vor muta in apartamente si ansamblul va incepe sa prinda viata. Cu toate acestea, estimez ca va dura minimum trei-patru ani pentru a vinde cele 300 de locuinte pe care le mai avem disponibile", a declarat reprezentantul Asmita.
Oarecum paradoxal, compania inregistra vanzari mai bune cand pe terenul din zona Splaiului Unirii era doar o groapa, iar blocurile se vedeau doar pe macheta. In prezent, cele sapte blocuri au fost ridicate, o buna parte din apartamente sunt finisate, iar compania asteapta „ok"-ul din partea constructorului Strabag pentru a incepe livrarile.
„Circa zece oameni trec zilnic pragul in showroom pentru a se interesa de apartamente, dar pana la luarea unei decizii dureaza mai mult, de regula intre una si trei luni", mai spune Tiplic.
Dupa ce constructia a fost oprita timp de cateva saptamani din cauza unor restante, pe santier se afla in prezent aproximativ 500 de muncitori.
Unul dintre obiectivele majore pentru urmatoarele saptamani este legarea intregului proiect la utilitati.
Investitia in proiectul format din 765 de apartamente se ridica la aproximativ 120 de milioane de euro si este realizata de compania indiana Asmita si un fond de investitii al firmei britanice Charlemagne Capital. Proiectul cuprinde sapte blocuri turn, cinci avand 16 etaje supraterane, unul cu 20, iar cel mai inalt cu 24 de etaje, care alaturi de un bloc din ansamblul Romfelt Plaza sunt cele mai inalte turnuri de locuinte din Bucuresti.
Penthouse-urile de la ultimul etaj al fiecaruia din cele sapte turnuri costa 800.000 de euro plus TVA.
„Avem o lista de rezervare pentru penthouse-uri, dar nu am inceput vanzarile pentru aceste locuinte deoarece asteptam finalizarea proiectului. Estimam ca preturile vor fi de minimum 800.000 de euro plus TVA", a declarat reprezentantul Asmita.
Pentru acesti bani cumparatorul primeste un apartament cu o suprafata utila de 200 de metri patrati intr-un spatiu cu o inaltime de 6,5 metri, in care mai poate fi amenajat un etaj si creste astfel suprafata locuintei. De jur imprejurul apartamentului se afla o terasa de 200 de metri patrati de pe care se poate vedea hotelul RIN sau santierul mallului Sun Plaza, situate mai la sud, Parcul Tineretului aflat in imediata apropiere, dar si toate celelalte cladiri inalte din centrul Capitalei.
Printre cele mai mari ansambluri rezidentiale din Bucuresti a caror finalizare este programata pentru cea de-a doua jumatate a acestui an se mai numara proiectele InCity Residences, Rasarit de Soare sau Romfelt Plaza, cu cel putin 500 de locuinte fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO