Companii

Cum va deveni oraşul Măgurele "Silicon Valley de România". Proiectul celui mai mare laser din lume, care va fi construit în apropierea Capitalei - VIDEO

Cum va deveni oraşul Măgurele "Silicon Valley de România". Proiectul celui mai mare laser din lume, care va fi construit în apropierea Capitalei - VIDEO

Autor: Gândul

23.09.2012, 14:20 459

În câţiva ani, oraşul Măgurele, situat la 12 kilometri de Bucureşti, va fi Mecca oamenilor de ştiinţă din toată lumea. Aproximativ 1.000 de cercetători în fizică şi chimie şi ingineri din centre internaţionale renumite vor veni anual în orăşelul românesc, pentru a lucra în laboratorul ELI- NP, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics, care urmează să fie construit în spatele reactorului nuclear din localitate.

Vestea că Bruxelles-ul a aprobat fondurile pentru construcţia laserului de la Măgurele, cel mai mare din lume, s-a răspândit rapid. Institutul de Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH ) din localitate, în cadrul căruia se va construi laboratorul, este vizitat zilnic de ziarişti români şi străini curioşi să vadă locul unde se va construi cel mai mare laser din lume.

Localnicii îşi văd în continuare de treabă, dar la sediul INFIN-HH este agitaţie.

Noul CERN de la Măgurele

Fizicianul Ovidiu Teşileanu, unul dintre oamenii care se ocupă de proiectul european, îi întâmpină pe vizitatori.

Suprafaţa pe care se va construi laserul gigant se află în spatele reactorului nuclear, unde acum sunt arbuşti. "Locul arată părăsit, dar totul va fi aranjat cu parcări, cu clădiri de birouri. Sunt 10 hectare care vor fi amenajate efectiv cu clădiri. Laboratorul ELI- NP va fi noul CERN în lume", spune fizicianul arătându-ne suprafaţa cu mulţi arbuşti.

Primii zece cercetători vor fi angajaţi până la sfârşitul anului

În prezent, sunt deschise licitaţiile pentru construcţii, iar în curând se vor face primele angajări. Până la finalul anului, vor fi angajaţi zece cercetători, studenţi şi cercetători seniori deopotrivă.

"În total, aici vor lucra 200 de cercetători angajaţi permanent şi alţi 50 care vor face parte din personalul administrativ", a spus Ovidiu Teşileanu.

Interviurile de angajare se vor da în faţa unei comisii internaţionale formată din experţi recunoscuţi în domeniile de cercetare. Salariile cu care vor plătiţi cercetătorii de aici vor fi comparabile cu cele din marile instituţii de cercetare din lume şi vor porni de la 2.000 de euro lunar.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO