Companii

Curtea Constituţională a dat undă verde transferului terenului de 46 hectare de la Romexpo din proprietatea statului către Camera de Comerţ

Curtea Constituţională a dat undă verde transferului...

Autor: Roxana Rosu

06.03.2021, 00:00 28985

Curtea Constituţională a României (CCR) a dat undă verde transferului terenului de 46 hectare de la Romexpo din proprietatea statului către Camera de Comerţ şi Industrie a României, respingând sesizarea făcută de USR şi UDMR privind neconstituţionalitatea proiectului de lege.

“De la bun început, CCIR a susţinut şi a argumentat că modificările şi completările aduse Legii nr. 335/2007 a camerelor de comerţ din România, sunt constituţionale şi în deplină concordanţă cu legislaţia în vigoare. Decizia de astăzi a CCR vine, astfel, să întărească argumentaţia CCIR, în dauna celor care, din diferite motive, au contestat modificările aduse actului normativ. Decizia CCR reprezintă un câştig, atât pentru CCIR, care de astăzi îşi recapătă respectul şi recunoaşterea cuvenite unei camere de comerţ naţionale, în concordanţă cu cele din toată Europa, dar şi din lume, dar mai ales pentru Statul Român, mediul de afaceri şi nu în ultimul rând, pentru locuitorii Capitalei”, se arată într-un comunicat al CCIR.

Terenul de la Romexpo, cu o suprafaţă de 46 de hectare, ar urma să fie folosit pentru un proiect imobiliar de circa 2,87 miliarde de euro, finalizat în cinci ani.  

”Proiectul pentru România”, propus de Camera de Comerţ, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, va fi dezvoltată de grupul imobiliar IULIUS şi Atterbury Europe. Investiţia include printre altele modernizarea pavilionului central, construcţia unui muzeu de artă dedicate lui Brâncuşi, a unor noi parcuri şi zone de recreere,  spaţii de conferinţe şi expoziţii, precum şi a unui hotel de cinci stele.

Grupul Iulius,fondat de Iulian Dascălu, deţine proiectele mixte Palas din Iaşi şi Iulius Town din Timişoara, dar şi mallurile sub brandul Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi câteva clădiri de birouri. Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul Atterbury Europe.

Toate clădirile, construcţiile anexe şi platformele aferente Complexului Expoziţional Romexpo se află în patrimoniul Romexpo, societate al cărei acţionar majoritar este Camera de Comerţ şi Industrie a României, cu un procent de 91,26 %. 

Începând cu anul 2004, terenul de la Romexpo, aflat în proprietatea privată a statului, a ieşit din administrarea CCIR, aceasta păstrând numai dreptul de folosinţă gratuită pentru o perioadă de 49 de ani.

Anterior, terenul fusese în administrarea Camerei timp de 31 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO