Companii

Dan Ostahie a vandut 30% din actiunile Credex catre Raiffeisen

Dan Ostahie a vandut 30% din actiunile Credex catre Raiffeisen

Patronul Altex ramane cu 70% din companie

27.09.2006, 19:36 247

Dan Ostahie, proprietarul retelei de magazine Altex, a cesionat recent 30% din actiunile societatii Credex Finantari catre Raiffeisen Bank, potrivit unui anunt aparut in Monitorul Oficial.
Oficialii Altex nu au dorit sa precizeze valoarea tranzactiei, insa au spus ca aceasta va asigura o putere de finantare mai mare societatii Credex si un volum mai mare de credite si instrumente de loializare pentru consumatori.
Pana la cesionarea a 30% din titlurile companiei, banca Raiffeisen a detinut doar un pachet minoritar de actiuni, potrivit reprezentantilor Altex. Acestia nu au precizat valoarea pachetului detinut anterior de Raiffeisen.
In urma tranzactiei, compania Bomenveld din Olanda, controlata indirect de Dan Ostahie, si-a redus participatia la 69,6%. Restul actiunilor sunt detinute de patru persoane fizice, cu cate 0,1%, printre care se afla Dan Ostahie, sotia acestuia, Marilena Ostahie sau directorul general al companiei Dan Craciun.
Credex Finantari este o societate de credite de consum infiintata in anul 2005 in urma unui acord intre Altex, cel mai mare retailer local de electronice si electrocasnice, si Raiffeisen Bank.
La momentul respectiv cei doi actionari anuntasera investitii de circa 20 de milioane de euro in dezvoltarea Credex.
Compania Credex Finantari IFN are in portofoliul de produse credite de consum, microcredite, finanteaza tranzactii comerciale si deruleaza operatiuni de factoring.
Pentru acest an, oficialii Altex au declarat ca estimeaza ca finantarile acordate de Credex sa ajunga la 100 de milioane de lei (peste 28 de milioane de euro).
Altex estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 275 de milioane de euro, apropiata de nivelul de anul trecut.
In acest an sistemul de creditare ar trebui sa reprezinte jumatate din vanzarile Altex, potrivit propriilor estimari.
Pentru acordarea creditelor de consum, Altex colaboreaza in continuare si cu partenerii anteriori, Euroline Retail Service, Finans Servicii Financiare, Raiffeisen Bank si BCR.
Oportunitatea infiintarii unei companii de credite de consum proprie a fost sesizata prima data pe piata autohtona de retailerul Flanco, care in urma cu trei ani a externalizat activitatea de creditare prin infiintarea companiei Credisson.
Aceasta a fost vanduta in 2005 pentru 47 de milioane de euro catre compania Cetelem, divizia specializata in credite de consum a BNP Paribas.
Si Domo, un alt jucator aflat intre primii trei retaileri de electronice si electrocasnice, si-a externalizat activitatea de finantare in 2004, prin infiintarea impreuna Fondul Romano-American de Investitii (RAEF) a companiei Estima Finance. Aceasta a fost preluata in acest an de gigantul american General Electric, in cadrul unei tranzactii de 140 de milioane de euro, care a inclus si compania de leasing Motoractive si cea de credite ipotecare Domenia Credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO