Companii

Dan Sucu, Mobexpert: Pastram activitatea de export doar pentru a afla tendintele din Vest

05.02.2008, 20:37 108

Grupul Mobexpert, detinut de omul de afaceri Dan Sucu, va investi in acest an 8 mil. euro in extinderea retelei nationale cu patru noi magazine de mari dimensiuni, in conditiile in care anul trecut s-a inaugurat o singura unitate, cea de la Sofia (Bulgaria).
"Hipermagazinul din Sofia este comparabil cu cel din Brasov. Nu a ajuns inca la nivelul celor din Bucuresti care in cadrul retelei Mobexpert sunt cele mai puternice. In Romania am devenit brand dupa cincisprezece ani, iar in Sofia suntem prezenti abia de cateva luni", a mai spus Sucu.
Hipermagazinul Mobexpert din Sofia (Bulgaria), lansat in septembrie 2007, a avut rezultate foarte bune, marcand o crestere medie lunara a vanzarilor de 15%, potrivit datelor companiei.
Grupul Mobexpert a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 168 mil. euro, in crestere cu 12% fata de 2006, pentru anul viitor fiind estimat un avans de 10% al businessului, in ritm cu cresterea pietei, pana la 185 de milioane de euro.
"Mare parte din cresterea pe care ne gandeam ca o vom realiza in 2008 am atins-o deja anul trecut. Suntem mai rezervati acum pentru ca trebuie sa avem si posibilitatea de a produce", a continuat Sucu.
Vanzarile Mobexpert au inregistrat o crestere medie de 28% la nivel regional comparativ cu 2006. Analiza Mobexpert arata ca 77% din vanzari au fost realizate pe segmentul de mobilier pentru casa si decoratiuni, iar 23% pe segmentul de mobilier pentru birou. Pe piata din Capitala, vanzarile Mobexpert au avansat cu 25% comparativ cu 2006.
"Anul 2007 a avut rezultate peste asteptari pentru Grupul Mobexpert. Pe zona de retail, a fost un an in care am deschis directii pe care le vom continua si in 2008. Printre acestea, primul hipermagazin Mobexpert din afara granitelor, la Sofia, a marcat consolidarea noastra ca jucator regional. Pe zona de productie, am lansat proiectul de la Targu-Mures, ca baza a cresterii productivitatii si a cifrei de afaceri pe care ne-o propunem pana in 2012", a mai spus Sucu.
Exporturile Mobexpert au scazut anul trecut cu 11% fata de 2006, reprezentantii companiei estimand ca tendinta va continua si in acest an, ca urmare a orientarii volumelor catre piata regionala pe fondul extinderii Mobexpert. Astfel, daca in 2006, livrarile pe pietele externe reprezentau 38% din productia grupului, anul trecut au ajuns la 27% din total, urmand ca in 2008 marja sa ajunga la 20% din productie.
"Reusesc cu greu sa fac fata cererilor de pe piata regionala ca sa ma gandesc la cresterea ponderii exporturilor. Pastrez insa activitatea de export pentru ca de aici ne aflam tendintele din Vest", a spus Dan Sucu, presedintele Mobexpert.
Grupul controlat de Dan Sucu se va concentra pe relocarea unor fabrici intr-un proiect nou amplasat in Targu-Mures, care va necesita o investitie de 28 de milioane de euro. Proiectul prevede relocarea activitatii de productie din fabricile ConfoMex, StudioMex, IleforMex si MuresMex in spatii noi. Tot la Targu-Mures, in cadrul aceluiasi proiect, va fi construita cea mai moderna platforma logistica a grupului Mobexpert.
Aceasta va deveni functionala in al doilea trimestru din 2008.
Tinta Mobexpert este de a atinge pana in 2012 o crestere de trei ori a cifrei de afaceri pe zona de retail si o crestere cu 50% a productivitatii din fabrici, comparativ cu 2006, precum si consolidarea pozitiei de jucator regional in comertul cu mobilier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO