Companii

Daniel Voicu: Nu vad schimbari majore pe piata avocaturii de business

13.08.2007, 19:18 25

Casa de avocatura Voicu & Filipescu a accelerat de la inceputul acestui an ritmul recrutarilor de personal, marindu-si echipa cu 2-3 noi persoane in fiecare luna.
"Noi am crescut in ultimii ani cu aproximativ 4-5 avocati pe an ajungand in prezent la 33 de avocati. Dupa intrarea in UE avem insa nevoie de cate 2-3 avocati pe luna. Ritmurile de crestere sunt si vor ramane diferite pentru casele de avocatura", a spus Daniel Voicu, unul dintre partenerii Voicu&Filipescu.
Ritmul in care cresc activitatile Voicu&Filipescu este impus de avansul pietei de avocatura de business care urmeaza de altfel tendinta generala a economiei romanesti. Conform estimarilor, anul trecut firma a avut venituri de peste 3 mil. euro. Ei lucreaza cu A&D Pharma, Bellrom, Guzuchim, fondul de investitii PPF, Centrul Medical Unirea si altii.
"Piata locala este in crestere in majoritatea industriilor. In momentul de fata, nu cred ca exista un pericol competitiv distructiv. Exista o altfel de preocupare, aceea a deficitului de avocati care se rezolva prin recrutari si prin marirea salariilor avocatilor valorosi existenti urmata de marirea ratelor lor orare si deci a costului pe care il suporta un client pentru un serviciu juridic de calitate", a spus el.
Deficitul de forta de munca pe aceasta piata se resimte si la nivelul salariilor, putandu-se ajunge in unele cazuri si la remuneratii de entry-level de 1.000 de euro.
"Salariile de intrarea in profesie ale absolventilor sunt in crestere. Pe de o parte exista avocatii care nu au experienta si care nu vor bani multi inca de la inceput intelegand ca trebuie sa acumuleze experienta ca sa valoreze mai mult, dar pe de alta parte, salariile la nivel de entry level sunt de 400-500 de euro pentru orice firma care se respecta, iar cifrele cresc semnificativ in timp", a completat Voicu.
Piata locala de avocatura de business este estimata la peste 100 mil. euro, fiind dominata de firme locale precum NNDKP, Bostina si Asociatii, Tuca Zbarcea & Asociatii, Musat & Asociatii, Popovici si Asociatii sau Stoica & Asociatii. Singura firma straina care se afla pe o pozitie superioara este Linklaters, numarul doi la nivel mondial.
In ceea ce priveste evolutia pietei de profil in urmatorii ani, Daniel Voicu nu crede aceasta ar putea fi marcata de rupturi sau fuziuni de anvergura.
"Nu vad schimbari majore pe piata avocaturii in sensul disparitiei de nume mari. Pana acum istoria scurta a pietei avocaturii a aratat ca din casele mari de avocatura mai degraba se desprind avocati ce isi intemeiaza propriul business. Se vorbeste despre si se asteapta intrari de firme straine de avocatura prezente deja in tari vecine, dar acest lucru nu este usor de facut, iar jucatorii locali isi vor vinde din ce in ce mai scump libertatea. In contextul in care trendul economic actual se mentine, actualele case mari de avocatura vor creste si deveni mai puternice, ceea ce va permite promovarea de noi structuri corporative cu reguli interne de dezvoltare si guvernare proprii ce vor industrializa mai mult aceasta profesie".
El crede ca fuziunile nu sunt necesare in acest moment deoarece acestea se intampla atunci cand exista un pericol competitiv sau cand sunt jusitificate de obtinerea de valoare adaugata substantiala.
"In acest moment insa, piata fiind in crestere, firmele sunt ocupate cu administrarea businessului existent si cred ca nu pericolul competitiv este atat de stresant incat sa genereze fuziuni, ci nevoia de avocati buni. Aceasta nevoie de avocati este simtita si generata de catre clienti in ultima instanta, care suporta alaturi de intreaga tara costul crescut si accelerat al dezvoltarii", a spus Daniel Voicu.
Maturizarea pietei de avocatura a insemnat in primul rand concentrarea avocatilor cu experienta in cateva case mari de avocatura, segmentarea devenind vizibila in ultima perioada.
"Pe piata avocaturii s-a acumulat experienta. Avocati valorosi cu experienta tranzactionala s-au concentrat in cateva firme de avocatura, astfel ca in prezent firmele mari au echipe de 60-70 de avocati, in timp ce firmele medii trec de 30-40 de avocati", a spus Daniel Voicu.


Cum sta piata locala

Piata locala a avocaturii este estimata la o valoare de 200 de milioane de euro.
Primii 20 de jucatori incaseaza aproape 90% din onorariile totale.
Piata este dominata de firme locale, precum NNDKP (Nestor), Bostina, Tuca Zbarcea, Popovici sau Musat.
Cei mai importanti jucatori straini prezenti sunt Linklaters, Clifford Chance, Salans, Cameron McKenna, Schoenherr sau Wolf Theiss.
Principalele case de avocatura estimeaza o crestere medie de 30% a veniturilor in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO