Companii

Daniel Voicu: O firma de 10-15 avocati este blocata daca are doua tranzactii semnificative in acelasi timp

Daniel Voicu: O firma de 10-15 avocati este blocata daca are doua tranzactii semnificative in acelasi timp

Daniel Voicu, partener al casei de avocatura Voicu & Filipescu: Nu cred ca piata imobiliara se va opri din crestere. Bani sunt, cerere de proiecte este. Nu de asta le e frica jucatorilor in domeniu, ca nu vor gasi chiriasi ori cumparatori sau ca nu vor avea finantare. Temerea este ca aspecte tangentiale regulii clasice cerere-oferta, cum ar fi falimentul intamplator al unui jucator mare ori circumstante internationale indirecte, sa tulbure increderea pietei.

25.02.2008, 20:34 159

Voicu & Filipescu are 38 de avocati si a incheiat anul trecut cu o crestere a veniturilor de 35%, depasind 4 milioane de euro. In ultimii ani, casa de avocatura a fost implicata in mai multe tranzactii importante de pe piata, precum listarea A&D Pharma la Londra, vanzarea parcurilor de retail BelRom din Sibiu si Targu-Mures catre North Real Estate, respectiv Natixis, tranzactia dintre grupul ceh PPF si compania de asigurari Ardaf, precum si deal-urile UPC-Astral, Coca-Cola - Dorna sau Kronospan-Gruppo Fratti.
"O firma de 10-15 avocati este blocata daca are doua tranzactii semnificative in acelasi timp. Cand am lucrat pentru oferta publica de colectare a actiunilor Romexterra am administrat 15 centre de colectare. Practic, 20 de avocati ai firmei au condus procesul laborios si tehnic de colectare. O firma de talie mica nu numai ca nu ar fi putut fizic sa administreze un astfel de proces, dar si tehnic i-ar fi lipsit experienta necesara", a declarat Daniel Voicu.
Fondul de investitii ceh PPF Investments a fost consiliat de casa de avocatura Voicu & Filipescu in lansarea unei oferte de cumparare a unui pachet de actiuni la banca Romexterra, in urma careia cehii si-au adjudecat circa 20% din actiunile bancii.
Daniel Voicu spune ca piata de avocatura se dezvolta ca urmare a evolutiei pozitive a intregii economii. Desi la inceputul acestui an punctul procentual al dobanzii cheie a fost marit de la 8% la 9%, iar Bursa a scazut cu peste 20% fata de sfarsitul anului trecut, Voicu crede ca trendul general este de crestere.
"Piata generala din Romania este in continua dezvoltare si cred ca vor mai fi cresteri. Intr-adevar, pe bursa a fost o perioada mai dificila, dar cred ca acum este un moment de asteptare. Majoritatea companiilor listate au clienti, au avut rezultate bune, deci scaderile de pe bursa au avut mai degraba cauze psihologice ori altele nelegate de valoarea efectiva a companiilor", spune Voicu, care considera ca si in acest an vom asista la IPO-uri, pentru ca exista cerere pe piata.
Nici piata imobiliara, care a avut un ritm foarte dinamic in ultimii ani, nu da semne de scadere, desi problemele cu infrastructura fac investitorii ceva mai sceptici.
"Nu cred ca piata imobiliara se va opri din crestere. Bani sunt, cerere de proiecte este. Nu de asta le e frica jucatorilor in domeniu, ca nu vor gasi chiriasi ori cumparatori sau ca nu vor avea finantare. Temerea este ca aspecte tangentiale regulii clasice cerere-oferta, cum ar fi falimentul intamplator al unui jucator mare ori circumstante internationale indirecte, sa tulbure increderea pietei".
In acest an Voicu & Filipescu are in plan infiintarea unui birou in tara, cel mai probabil in Transilvania, si intentioneaza sa isi extinda gama de servicii oferite clientilor cu servicii financiare. Totodata, Voicu & Filipescu a inceput in aceasta luna discutiile cu avocatii de la Stefanica Dutu & Asociatii pentru o fuziune care sa aduca noua entitate in topul firmelor de profil, pe o piata locala care se indreapta spre venituri anuale de 200 mil. euro.
Desi pe piata se vehiculeaza de ceva timp intrarea unor nume mari precum White & Case, pana acum nu s-a realizat niciun demers concret in acest sens si este foarte greu de spus daca aceste firme vor prefera sa-si infiinteze un birou local sau sa achizitioneze un jucator de pe piata. Firmele internationale au insa parteneriate cu firmele de avocatura din Romania.
"Si noi lucram cu Squire, Sanders & Dempsey. Aceste companii mari ar putea sa intre pe piata locala si sa achizitioneze un jucator de talie medie sau sa-si faca un birou de la zero angajand avocati in mod individual de la firmele deja existente. Piata de avocatura locala se dezvolta insa foarte repede. Totusi, s-ar putea ca in Romania sa se intample ca in Polonia, unde sunt foarte multe firme locale care au o pozitie consolidata. In Budapesta, in schimb, piata este dominata de jucatori cu renume mondial".
Voicu afirma ca achizitiile sunt destul de greu de realizat pe piata de avocatura. "Achizitiile pe piata firmelor de avocatura sunt destul de complicate pe piata, pentru ca meseria de avocat este foarte personala. Valoarea firmei nu este bazata neaparat pe un contact al firmei de avocatura cu un client ori altul, pe active ori furnizori, ci se bazeaza pe prestatia individuala a avocatilor. Daca o firma de avocatura o cumpara pe alta, esentiala este calitatea avocatilor din acea firma, pe care nu-i poti obliga sa ramana mai departe in firma si cu atat mai putin sa ii oblige cineva sa lucreze foarte bine, sa creeze si sa dezvolte valoare pentru clienti".
Astfel, in cazul unei achizitii partenerii de la cele doua firme vor deveni, cel mai probabil, ca si in cazul unei fuziuni, parteneri intr-o firma mai mare.
"In general, daca pleaca avocatul, clientul are o anumita reticenta in a continua relatia cu acea firma de avocatura. Nu poate fi vorba de o achizitie in termeni clasici, cand asociatii pot parasi firma vanduta fara sa-i afecteze activitatea fundamental", adauga Voicu.
Piata locala de avocatura este dominata de firme locale precum NNDKP, Tuca Zbarcea, Musat, Popovici Nitu, Bostina, Voicu Filipescu sau Stoica, precum si de jucatori internationali precum Linklaters sau Clifford Chance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO