Companii

Desi inchisa, rafinaria Astra Romana trece pe profit din vanzarea actiunilor Asirom

18.04.2006, 00:00 232

Societatea a inregistrat la sfarsitul anului trecut un profit net de 2,3 mil. lei (0,64 mil. euro), dupa ce in 2004 rafinaria consemna pierderi de 2 mil. lei (0,65 mil. euro).

Rafinaria a obtinut profit dupa vanzarea unui pachet de actiuni Asirom, companie controlata de omul de afaceri Ioan Nicolae, in conditiile in care unitatea de procesare a titeiului este oprita din toamna anului 2004.

Cifra de afaceri raportata de companie a scazut de la 245,8 milioane de lei (60,6 milioane de euro) in 2004 pana la 15,4 milioane de lei (4,27 milioane de euro) la sfarsitul anului trecut.

"Profitul obtinut anul trecut nu este unul realizat prin activitatea de productie, ci numai din vanzarea pachetului de actiuni detinut la Asirom", a declarat Corneliu Tanase, directorul general al companiei si presedintele consiliului de administratie.

La sfarsitul anului trecut, consiliul de administratie al Astra Romana a hotarat vanzarea a peste 60 de milioane de actiuni din totalul de 113,4 milioane de actiuni detinute la compania Asigurarea Romaneasca- Asirom.

Tranzactia, realizata prin intermediul societatii de servicii de investitii financiare SWISS Capital, s-a realizat la un curs mediu de 0,5 lei pe actiune. Astfel, in urma tranzactiei, Astra Romana a castigat aproximativ 30 de milioane de lei (8,3 milioane de euro) suficient pentru a-si acoperi datoriile istorice si pentru a incheia anul trecut cu profit. Astfel, Rafinaria Astra a ramas cu 8,34% din Asirom, fata de 17,8% inainte de derularea tranzactiei.

Pentru 2006, reprezentantii companiei estimeaza o pierdere de 7,6 milioane de lei (2,1 milioane de euro).

"Este aceeasi pierdere pe care am fi inregistrat-o si in 2005 daca nu am fi vandut pachetul de actiuni", a precizat Tanase. "Acestea sunt costurile necesare pentru mentinerea in functiune doar a unor parti din rafinarie care este in continuare oprita", a conchis reprezentantul Astra Romana.

Actionarii rafinariei au decis, in luna octombrie 2004, oprirea productiei, intrarea companiei in conservare si restructurare economico-financiara, in functie de evolutia cotatiei titeiului si de cea a pietei de desfacere a produselor finite. Din structura actionariatului rafinariei Astra Romana Ploiesti fac parte societatea de asigurari Asirom SA, cu 21,89% din actiuni, precum si fondurile de investitii Kreyton - 47,45% si Broadhurst Investment - 17,37%.

Anul trecut veniturile totale au insumat 34,6 milioane de lei (8,53 milioane de euro), de aproximativ sapte ori mai reduse decat incasarile de 245,4 milioane de lei (68,16 milioane de euro) din 2004. In intervalul analizat, cheltuielile companiei au totalizat 32,3 milioane de lei (8,97 milioane de euro). Pentru 2006, compania a bugetat venituri totale de 5,7 milioane de lei (1,58 milioane de euro) si cheltuieli de 13,3 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

Rafinaria Astra Romana este listata la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,0490 lei pe actiune.

La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 15,9 milioane de euro.

Asirom a fost anul trecut a doua companie de pe piata asigurarilor, cu afaceri de aproape 160 de milioane de euro. Pe partea de asigurari generale, primele brute subscrise de companie au crescut cu circa 29% in euro, pana la 136,2 milioane de euro. Pe asigurari de viata afacerile Asirom au avansat foarte putin, cu 4,7%, pana la 23 de milioane de euro.

Compania are un capital social de peste 18,2 milioane de euro (63,8 milioane de lei). Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, care prin intermediul societatii InterAgro detine peste 50% din capitalul social al asiguratorului. Alti actionari sunt fondurile de investitii Broadhurst (15,2%) si QVT Fund (10,8%), Rafinaria Astra (8,3%) si actionari minoritari.

Piata rafinariilor din Romania este dominata de catre rafinariile Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti, ambele apartinand Petrom, si Petromidia, aflata in portofoliul grupului Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO