Companii

Destinatiile din Italia si Spania urca veniturile TAROM pe cursele externe la 110 mil. euro

Destinatiile din Italia si Spania urca veniturile TAROM pe cursele externe la 110 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

22.08.2007, 17:45 30

Noile curse introduse de catre TAROM in acest an catre Valencia, Madrid sau Bologna au majorat cu 25% veniturile companiei pe cursele regulate externe la circa 110 milioane de euro (148 de milioane de dolari), in primul semestru din acest an, fata de aceeasi perioada din 2006.
"Salturile substantiale de trafic au fost sustinute de noile curse introduse. Spania si Italia sunt doua piete importante pentru TAROM. Pe Spania avem o cota de piata semnificativa, iar pe Italia vrem sa revenim prin atacarea unor noi destinatii", a spus Sorin Georgescu, executive vicepresident marketing&sales al TAROM.
TAROM, cel mai mare operator aerian de pe piata locala, a inregistrat anul trecut afaceri de 230 mil. euro, bugetandu-si pentru acest an o valoare rulata comparativa, insa aceste estimari ar putea fi depasite, avand in vedere rezultatele inregistrate la sase luni.
TAROM opereaza catre Spania 26 de curse pe saptamana din Bucuresti si Cluj-Napoca. Desi introdusa anul acesta, cursa Bucuresti-Valencia are un grad mediu de ocupare de 73,6%, aproximativ cu cel inregistrat pe Bucuresti-Barcelona. Totodata, o alta cursa noua, Cluj-Napoca-Madrid, a atins deja un grad de ocupare mediu de 84,4%, potrivit reprezentantilor operatorului aerian. Printre cele mai solicitate curse ale companiei nationale se numara si Bucuresti-Tel-Aviv, unde gradul de ocupare este in jur de 80%, Frankfurt, cu un grad de ocupare mediu in primul semestru de 84,5% sau Londra cu 84%.
Cresteri importante au fost inregistrate in special pe Istanbul, unde gradul de ocupare a fost in primul semestru de 76%, comparativ cu 45,2% in aceeasi perioada a anului trecut, sau pe Munchen, 76% fata de 47% in primele sase luni din 2006.
Rezultatele favorabile inregistrate de TAROM se reflecta si la nivelul traficului care a crescut cu circa 27% pe cursele interne si externe. Astfel, compania si-a majorat estimarile pentru acest an pana la 1,8 milioane de pasageri transportati, fata de 1,4 milioane de pasageri, cat prevazuse initial.
Cea mai mare crestere de trafic, de 45%, a fost inregistrata pe cursele interne, desi ponderea acestora in totalul curselor este destul de scazuta. Astfel, pe cursele interne compania a transportat in perioada ianuarie-iunie aproximativ 180.000 de pasageri.
"Strazile Romaniei s-au aglomerat, iar persoanele care se deplaseaza in interes de afaceri au preferat avionul. Pe cursele interne cea mai mare parte a traficului este cel de business", spune Georgescu.
Astfel, pe cursele spre Cluj si Timisoara gradul de ocupare mediu din primul semestru a depasit 80%. In acelasi timp, pe ruta Bucuresti-Baia Mare gradul de ocupare a fost de 75,6%, in timp ce pe destinatia Bacau, aeronavele au avut o rata medie de ocupare de 77,8%.
Avand in vedere cresterea inregistrata pe cursele interne in primul semestru, reprezentantii companiei iau in calcul suplimentarea zborurilor, insa numarul de aeronave disponibil este deocamdata destul de scazut pentru aceasta decizie. "La grad de ocupare de peste 70% pierzi trafic daca nu suplimentezi curse", spune el.
TAROM este controlata in proportie de 95% de statul roman, prin Ministerul Transporturilor. In urmatoarea perioada, compania va avea un administrator privat." Mangerul pe care il vom numi trebuie sa faca o evaluare pentru a pregati planurile de dezvoltare", a spus Ludovic Orban, ministrul transporturilor.
Pe piata aeriana locala mai opereaza Carpatair, Malev, Lufthansa, Air France-KLM sau British Airways.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO