Companii

Deutsche Telekom intra la bursa din Sofia

30.10.2000, 00:00 16



Cea mai mare companie de telecomunicatii din lume, Deutsche Telekom, va fi listata de la 1 noiembrie in ringurile bursei din Sofia prin intermediul unei emisiuni de certificate de depozit. O actiune Deutsche Telekom va reprezenta, la lansare, echivalentul a o suta de certificate de depozit bulgare.

Este pentru prima data cand o mare companie occidentala intra astfel pe o piata de capital din Europa de Est.

Interesul Deutsche Telekom de a fi prezenta direct la bursa din Sofia ar putea fi legat de intentia companiei de lansa o oferta pentru preluarea Bulgarian Telecommunications Company (BTC), dupa respingerea de catre guvernul bulgar a ofertei consortiului format din KPN si OTE.

Germania este oricum cel mai mare investitor strain din Bulgaria, cu 470 milioane de dolari, reprezentand 15% din totalul fluxurilor de capital strain.

De obicei, certificatele globale de depozit reprezinta o solutie atractiva pentru listarea companiilor din Europa Centrala si de Est pe marile piete de capital occidentale, intreaga responsabilitate a administrarii emisiunilor de titluri fiind incredintata unei banci de investitii, care le preia initial in portofoliul propriu si a carei reputatie constituie un element de garantie pentru investitorii straini.

Numeroase companii din Polonia, Cehia si Ungaria sunt cotate la bursa din Londra prin certificate globale de depozit. Din Romania, numai Banca Turco-Romana a emis astfel de titluri prin intermediul Bank of New York.

Emisiunea de certificate de depozit Deutsche Telekom pe piata bulgara va fi administrata de firma locala de investitii Euro Finance, banca depozitara fiind Bulbank, cea mai mare din Bulgaria.

Cu cateva zile inainte de prezentarea de catre Comisia Europeana a rapoartelor de evaluare a tarilor candidate la integrarea in UE, autoritatile de la Sofia si-au intensificat eforturile de a-i convinge pe oficialii comunitari ca economia bulgara inregistreaza progrese care o distanteaza de cea romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO