Companii

Dezvoltatorii au atras finantari imobiliare de 350 mil. euro in doua luni, in ciuda crizei si a verii

Dezvoltatorii au atras finantari imobiliare de 350 mil. euro in doua luni, in ciuda crizei si a verii

Click pentru imaginea marita

18.08.2008, 19:01 29

Bancile romanesti, dar si cele straine, au continuat sa finanteze proiecte de dezvoltare imobiliara si achizitii de proprietati prin credite de circa 350 de milioane de euro in ultimele doua luni, desi atat piata financiara cat si cea imobiliara trec prin momente dificile, iar perioada de vara este considerata mai calma in ceea ce priveste activitatea pietei imobiliare.
Creditele au fost acordate pentru dezvoltarea unor cladiri de birouri, ansambluri rezidentiale sau centre comerciale, cat si pentru achizitii de terenuri, cum s-a intamplat in cadrul tranzactiei prin care compania elena Raptis Kavouras a preluat pentru 68 mil. euro un teren de 1,63 hectare din cadrul Satului Francez, finantarea fiind asigurata si printr-un credit obtinut de la Piraeus Bank.
Cea mai mare finantare obtinuta in ultimele doua luni a fost anuntata la inceputul lunii iulie de catre compania de investitii imobiliare Chayton Capital, care a obtinut un credit de 93 de milioane de euro de la Investkredit pentru realizarea parcului de afaceri Swan Office Park din zona Pipera.
Una dintre cele mai active case de avocatura pe segmentul finantarilor imobiliare a fost in aceasta perioada firma Salans, care a asistat atat Investkredit Bank la acordarea imprumutului catre Chayton Capital, cat si pe cipriotii de la Omilos care au obtinut 65,5 milioane de euro de la un consortiu de trei banci - Banca Romaneasca, Eurobank EFG Group si Bank of Cyprus - pentru realizarea proiectului ERA Shopping Park din Oradea.
O alta companie care a obtinut credit pentru investitia in piata de retail este grupul Iulius, controlat de ieseanul Iulian Dascalu, care a anuntat recent extinderea creditului de la Eurohypo pana la o valoare de 242 de milioane de euro, cu 67 mil. euro mai mult fata de suma obtinuta initial (175 mil. euro).
In ceea ce priveste segmentul rezidential, una dintre cele mai recente finantari a fost obtinuta de catre firma Rotary Constructii, detinuta de omul de afaceri Mihai Leonard Rotaru, care a obtinut un credit de 35 de milioane de euro de la BCR pentru realizarea ansamblului rezidential Belvedere Baneasa.
Dezvoltatorii imobiliari sunt de cele mai multe ori dependenti de obtinerea unor finantari din partea bancilor, iar cresterea dobanzilor, precum si inasprirea normelor de creditare isi lasa amprenta si asupra companiilor cu activitate pe piata locala.
Cu toate acestea, consultantii apreciaza ca proiectele fezabile vor obtine in continuare finantari in conditii acceptabile, cu toate ca o serie de banci s-au aratat mai reticente cu privire la expunerea pe piata imobiliara.
Alaturi de creditul obtinut de Iulius Group, printre cele mai mari finantari atrase de catre dezvoltatorii locali se numara creditele luate de catre Copper Beech - care a obtinut o linie de creditare de 500 mil. euro de la BCR -, precum si imprumutul luat de catre Africa Israel pentru realizarea mallului AFI Cotroceni Park, 234 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO