Companii

Dezvoltatorul GTC confirma vanzarea cladirii de birouri America House pentru 120 mil. euro

Dezvoltatorul GTC confirma vanzarea cladirii de birouri America House pentru 120 mil. euro
04.09.2007, 18:27 347

Dezvoltatorul imobiliar israelian Globe Trade Center (GTC) a anuntat ieri vanzarea intregului pachet de actiuni al firmei Complexul Multifunctional Victoria, care detine imobilul de birouri America House din Bucuresti, pentru 120,3 mil. euro
Astfel, compania a confirmat, intr-un comunicat trimis bursei de valori din Tel Aviv, informatia care a aparut in Ziarul Financiar, saptamana trecuta, privind vanzarea America House.
GTC nu precizeaza insa numele cumparatorului cladirii de birouri.
"Aceasta tranzactie a fost condusa de consiliul director din Polonia si ei pot oferi mai multe detalii", a declarat pentru ZF Shimon Galon, managerul companiei Globe Trade Center International, dezvoltatorul si proprietarul cladirii.
Potrivit unor surse din piata, America House, situata in Piata Victoriei din Capitala, va fi preluata de Ixis Corporate&Investment Bank, subsidiara a grupului financiar francez Natixis, cotat la bursa din Paris. Natixis detinea la sfarsitul anului trecut active totale de 458,6 miliarde de euro, de peste opt ori mai mult decat activele totale din sectorul bancar romanesc, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei. Grupul a realizat anul trecut un profit net de 2,15 miliarde de euro. Gigantul francez este la prima investitie pe piata locala, avand birouri in 68 de state si 23.000 de angajati.
Vanzarea America House a stabilit un nou record pentru piata de birouri care va fi depasit cu greu, potrivit consultantilor imobiliari.
"O tranzactie pe birouri cu o valoare mai mare o intrevad doar la o vanzare de portofoliu. Nu mai sunt cladiri mari, inchiriate, care pot depasi valoarea de 120 milioane de euro", spune Catalina Jigman, partener in cadrul firmei de consultanta imobiliara Eurisko. America House are o suprafata inchiriabila de 27.000 de metri patrati, astfel ca pretul pe metrul patrat de birouri este de aproape 4.500 de euro.
Vanzarea cladirii America House este o tranzactie cheie pentru piata imobiliara locala - fiind prima investitie la un randament sub 6% - comparabil cu pietele mature din Europa Centrala si de Est.
Potrivit acelorasi surse, pragul de 6% a fost o conditie eliminatorie pentru ofertantii America House. Principalul argument al cladirii este plasamentul - in centrul Bucurestiului, Piata Victoriei fiind considerata Central Business District-ul Capitalei.
In Piata Victoriei sunt plasate cladiri de birouri cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati.
Printre chiriasii America House se numara BCR, operatorul de telefonie mobila Cosmote, compania de audit Deloitte sau casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii.
GTC nu se afla la prima vanzare pe piata locala, compania fiind cunoscuta si pentru dezvoltarea imobilului Europe House, situat tot in Piata Victoriei, cladire preluata in 2003 de catre fondul austriac de investitii Europolis, intr-o tranzactie de circa 30 de milioane de dolari.
Compania, controlata de grupul israelian Kardan, este unul dintre cei mai importanti developeri pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, cu proiecte in Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, Serbia si Croatia, acoperind toate segmentele importante ale pietei - cladiri de birouri, centre comerciale si locuinte. La nivel global, GTC a raportat venituri totale din inchiriere si din vanzarea de locuinte de 26 de milioane de euro si venituri nete de 19,6 milioane de euro. Profitul grupului a crescut de peste doua ori, la 78 de milioane de euro, in urma reevaluarii unui mall din Zagreb, la 90,7 milioane de euro.
GTC are un portofoliu de proprietati finalizate sau in curs de executie care totalizeaza 1,9 mil. metri patrati.

Chiriile, tot in sus
Mentinerea unui nivel redus al ofertei de spatii de birouri in Bucuresti, pe fondul cresterii cererii din partea companiilor, a determinat majorarea chiriei lunare la imobilele de clasa A in acest an, pana la 24 euro/mp, fata de nivelul mediu de 18-19 euro/mp inregistrat anul trecut. "Pentru spatiile de clasa A chiriile variaza intre 18-24 euro pe metru patrat pe luna, in timp ce pentru clasa B chiriile variaza intre 14-17 euro pe metru patrat pe luna", potrivit reprezentantilor Regatta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO