Companii

Dezvoltatorul Polimeni: Terenurile din Romania sunt de cinci ori mai scumpe decat proprietati din Polonia

Dezvoltatorul Polimeni: Terenurile din Romania sunt de cinci ori mai scumpe decat proprietati din Polonia

Stefan Gheorghiu, country manager al Polimeni: Pana la sfarsitul anului vom avea minimum trei tranzactii de terenuri pentru centre comerciale finalizate si cel putin un teren foarte bun pentru un proiect rezidential. Proiectele comerciale sunt dezvoltate de catre noi, in timp ce proiectele rezidentiale sunt dezvoltate in parteneriat cu firme locale.

25.07.2007, 16:57 23

Dezvoltatorul american Polimeni International, care a anuntat investitii de 300 mil. euro, a finalizat primele doua achizitii pe piata locala, dupa ce a platit 28 de milioane de euro (36,3 mil. dolari) pentru doua terenuri situate in Galati si Satu Mare, pe care va dezvolta doua centre comerciale.
"Am incheiat primele doua achizitii de teren dupa primele doua luni de la intrarea oficiala a companiei Polimeni pe piata romaneasca, spre deosebire de piata poloneza unde prima tranzactie a fost derulata dupa trei ani, iar pornirea proiectului a fost realizata la un an dupa aceea", a declarat pentru ZF Stefan Gheorghiu, country manager al Polimeni.
Terenul achizitionat in Galati, aflat langa soseaua de centura, are o suprafata de circa 100.000 de metri patrati, dezvoltatorul american platind aproximativ 20 mil. euro (26,9 mil. dolari). Compania va construi un centru comercial de aproximativ 55.000 de metri patrati inchiriabili si 1.600 de locuri de parcare. In plus, centrul comercial din Satu Mare va avea o suprafata inchiriabila de circa 20.000 de metri patrati si va fi dezvoltat pe un teren cumparat cu 7 mil. euro (9,4 mil. dolari). Astfel, pretul platit pentru un metru patrat de teren in Galati este de circa 200 de euro, in timp ce in Satu Mare costul pe metrul patrat s-a ridicat la 350 de euro.
Preturile terenurilor achizitionate in Romania sunt de cinci ori mai scumpe decat sumele platite pentru suprafete similare in Polonia, potrivit lui Vincent Polimeni, actionarul majoritar al grupului Polimeni. "Insa chiriasii sunt pregatiti sa plateasca un pret mai ridicat avand in vedere oportunitatile de pe piata romaneasca", afirma Polimeni.
"Constructia celor doua centre comerciale va incepe anul acesta. Mall-ul din Galati va fi finalizat in decembrie anul viitor, iar cel din Satu Mare in primul trimestru din 2009", spune Gheorghiu.
Compania a realizat pana in prezent o serie de proiecte comerciale si rezidentiale in Statele Unite si in Polonia si a decis sa intre pe piata locala atrasa de potentialul pietei de retail, care se afla intr-un stadiu incipient.
"Pana la sfarsitul anului vom avea minimum trei tranzactii de terenuri pentru centre comerciale finalizate si cel putin un teren foarte bun pentru un proiect rezidential. Proiectele comerciale sunt dezvoltate de catre noi, in timp ce proiectele rezidentiale sunt dezvoltate in parteneriate cu firme locale", explica Gheorghiu.
Compania americana a anuntat in luna aprilie ca va intra in acest an pe piata romaneasca, unde va derula proiecte cu o valoare de piata de 300 de milioane euro.
Piata locala de retail se dezvolta intr-un ritm alert, insa este inca in stadiu incipient. Practic, doar peste doi ani vor veni marii jucatori de pe piata imobiliara si anume fondurile de pensii si marile fonduri de investitii specializate in real estate.
"In urmatorii ani vor intra pe piata marii jucatori din real estate, fondurile de pensii si marile fonduri de investitii. Avand in vedere ca deocamdata nu sunt suficient de multe proiecte finalizate, cred ca vom asista la primele achizitii ale fondurilor de pensii, care cauta portofolii mari, in 2009", spune Gheorghiu.
Piata imobiliara locala va deveni atractiva pentru marile fonduri de investitii cand riscurile se vor reduce la minimum, iar randamentul va ajunge la 5-5,2%, adauga reprezentantul Polimeni.
Stefan Gheorghiu a devenit country manager pentru Polimeni in Romania in luna mai dupa ce a ocupat anterior functia de director general al operatiunilor locale ale fondului de investitii imobiliare austriac Europolis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO