Companii

Dezvoltatorul Sun Plaza s-a asociat cu olandezi pentru investitii de 500 mil. euro

05.09.2007, 18:01 76

Euro Mediterranee Consulting (EMCT), dezvoltatorul proiectului comercial Sun Plaza din sudul Capitalei, a format un joint-venture cu grupul olandez Redevco, cu active de 6,9 miliarde de euro, pentru a dezvolta proiecte imobiliare in valoare de 500 de milioane de euro in urmatorii cinci ani.
In urma asocierii, EMCT si Redevco vor infiinta compania Romanian Retail Development (RRD) care va investi in proiecte de retail si mixte cu suprafete cuprinse intre 25.000 si 100.000 de metri patrati.
"Noua companie va deveni activa incepand cu sfarsitul lunii si va dezvolta proiecte de retail in cele mai importante orase din Romania. Practic, pe piata centrelor comerciale vor veni tot mai multi dezvoltatori cu experienta care vor construi proiecte de calitate si mai putin de 'cantitate'", a declarat pentru ZF Mircea Curuia, deputy general manager al EMCT.
Olandezii de la Redevco, prezenti in 20 de tari din Europa, au inceput sa prospecteze piata romaneasca de real estate la jumatatea lui 2006, iar de la 1 ianuarie 2007 au deschis un birou la Bucuresti.
"Dezvoltarea pietei de real estate in Romania este exploziva. Faptul ca Romania are cel mai scazut procent de spatii in centre comerciale, raportat la numarul de locuitori din Europa, demonstreaza foarte clar oportunitatile existente de a dezvolta centre comerciale in aceasta piata noua a comunitatii europene", a declarat J?rg Bitzer, directorul general al Redevco Central Europe.
RRD va dezvolta proiectele din portofoliul Redevco, iar cele ale EMCT, respectiv Sun Plaza Bucuresti si Siret Plaza Galati, vor fi realizate in continuare de EMCT Romania. Prezenta pe piata din Romania din 1998, Euro Mediterranee Consulting (EMCT) este un dezvoltator imobiliar cu un portofoliu ce include dezvoltarea de proiecte pentru Carrefour, Cora, Bricostore, Baumax, Mobexpert.
EMCT a participat ca promotor si dezvoltator in proiecte imobiliare cu o valoare de investitie de 210 milioane de euro care insumeaza 186.000 de metri patrati.
Cel mai important proiect pe care il are in derulare EMCT este centrul comercial Sun Plaza, in care divizia imobiliara a Erste Bank, Sparkassen Immobilien, detine 50% din proiect. Sun Plaza are o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati, implicand o investitie de aproximativ 150 de milioane de euro si va fi finalizat in toamna lui 2008.
In plus, EMCT dezvolta proiectul comercial Siret Plaza in Galati, care va avea 60.000 mp. Proiectul cuprinde un hipermarket Careffour si 150 de magazine si va fi finalizat in 2009.
Compania Redevco Europe are sediul la Amsterdam si este parte a COFRA Holding (Elvetia), detinand unul dintre cele mai mari portofolii de retail si real estate din Europa - peste 1.000 de proprietati, cu o valoare estimata la circa 6,9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO