Companii

Dispută între două camere de comerţ româno-chineze. Care este miza?

Autor: Andreea Neferu

14.12.2011, 18:39 1800

Două camere de comerţ bilaterale româno-chineze, una înfiinţată în 1998 şi una în 2005, se luptă în prezent pentru titlul de cameră unică pe relaţia dintre cele două ţări, în contextul în care din punct de vedere legal o singură instituţie de acest fel poate exista. Deficitul comercial al României în relaţia cu China este uriaş, peste 2 mld. euro anual, însă, iată, nici membrii camerelor de comerţ bilaterale nu arată că fac eforturi pentru a corecta lucrurile.

Astfel, Camera de Comerţ România - R.P. Chineză, condusă de Gabriel Ghelmegeanu şi înfiinţată în urmă cu 13 ani, susţine că deşi Camera de Comerţ şi Industrie a României a atestat-o ca fiind de utilitate publică, ulterior nu i-a eliberat şi certificatul care demonstrează acest lucru şi care până la urmă i-a fost acordat Camerei de Comerţ şi Industrie Chinezo-Română, condusă de Ioan Alexandru (Wang Yan), care în acelaşi timp este şi directorul executiv al China Town, complexul comercial cu peste 1.200 de magazine inaugurat anul acesta la Afumaţi.

"La ora actuală, există cu titlul două camere bilaterale, numai că una singură este agreată. În viitor, adunarea generală a Camerei Naţionale poate să vină să spună că au dat deja statutul de utilitate publică unei alte camere şi să propună să ne radieze", spune Ghelmegeanu, care afirmă că va merge în instanţă cu problema dintre cele două camere.

În contextul în care guvernul României caută investitori privaţi în China, organizând în ultimul an o serie de delegaţii în această ţară, situaţia unei camere de comerţ româno-chineze, care să reprezinte o portavoce a investitorilor, este incertă. "Cei din China îmi spun că la noi nu există continuitate, în momentul în care se schimbă cineva din funcţie, se schimbă tot ceea ce s-a discutat până în acel moment", a declarat Ghelmegeanu.

Pe de altă parte, Camera de Comerţ Chinezo-Română susţine că se află în legalitate. "Noi am primit certificatul de recunoaştere, în prezenţa camerei naţionale şi a uniunii camerelor bilaterale din România, ceea ce înseamnă că recunoscută e camera noastră", spune Ioan Alexandru. El adaugă că a semnat alături de cealaltă cameră bilaterală româno-chineză un acord de fuziune, însă ulterior "domnul Ghelmegeanu s-a sucit şi a zis că vrea să fie singurul recunoscut". Întrebat care este miza acestui scandal, Alexandru spune: "nu înţeleg, sincer nici nu vreau să fiu preşedinte (al camerei - n.red.), pentru că este muncă în plus, fără profit, şi eu deja mă ocup de China Town, însă dacă camera noastră a fost recunoscută, eu nu pot să refuz". Pe de altă parte, Ghelmegeanu afirmă că nu a mai fost de acord cu fuziunea pentru că camera lui Ioan Alexandru se afla în procedură de dizolvare şi nu a depus documentele concrete care să o ateste ca fiind de utilitate publică.

Potrivit modificărilor aduse anul acesta legii camerelor de comerţ din România, camerele de comerţ bilaterale sunt organizaţii autonome, neguvernamentale, apolitice, cu careacter nonprofit, cu personalitate juridică, recunoscute de utilitate publică.

Relaţiile cu China sunt o miză importantă pentru România, în condiţiile în care în ultimul an o serie de delegaţii locale au mers în China pentru a căuta investitori pentru diferite proiecte, aşa cum sunt autostrăzile. Până la închiderea ediţiei, Camera de Comerţ şi Industrie a României nu a răspuns solicitării ZF privind situaţia celor două camere româno-chineze.

La capitolul schimburi comerciale, Româ­nia înregistrează un deficit uriaş în relaţia cu China, având în vedere că exporturile româ­neşti în China în 2010 s-au ridicat la 308,8 mi­lioane de euro, echivalentul a 12% din im­por­turile româneşti din China. De altfel, China a fost al cincilea cel mai mare partener co­mercial al României la nivelul importurilor în 2010, acestea având o valoare de 2,6 mld. euro. China este al 18-lea cel mai important investitor străin din România, în condiţiile în care la finalul lunii septembrie 10.207 de firme cu participare chineză erau înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, cu o valoare a capitalului social subscris de peste 273 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO