Companii

Distrigaz Sud a trecut pe profit dupa privatizare

23.04.2007, 18:29 23

Distrigaz Sud, cel mai important distribuitor de gaze de pe piata locala, a inregistrat anul trecut un profit net de 157,8 milioane de lei (44,7 milioane de euro), dupa ce cu un an in urma inregistrase pierderi de 1,4 milioane de lei (aproximativ 380.000 de euro).
"Circa jumatate din profitul de anul trecut va reveni actionarilor, in baza unei decizii de AGA, iar diferenta va fi utilizata pentru investitii", a spus Jean Francois Carriere, presedintele Consiliului de Administratie al Distrigaz Sud,.
Distrigaz Sud si-a bugetat pentru acest an investitii de 357 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro), mai mult cu 50% fata de anul precedent, aproximativ jumatate din aceasta suma fiind destinata inlocuirii retelelor. Bugetul companiei pentru 2007 cuprinde si sume destinate achizitiilor, fiind vizati distribuitorii prezenti in zona de activitate a Distrigaz Sud. Compania a achizitionat pana acum distribuitorul Vital Gaz, care a avut in 2006 afaceri de circa 9 mil. euro, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Distrigaz Sud.
In acelasi timp, afacerile companiei s-au ridicat anul trecut la 3,2 miliarde de lei (914 milioane de euro), in crestere cu 23% fata de 2005.
"Aceasta crestere provine in principal din cresterea pretului la gaze naturale", au spus reprezentantii companiei.
Anul trecut pretul gazelor la consumatorul final a inregistrat o evolutie de aproximativ 13%, pana la un nivel de 260 de euro pe mia de metri cubi de gaze.
Totodata, anul trecut datoriile clientilor s-au dublat, ajungand la 100 de milioane de lei (aproximativ 28 de milioane de euro).
"Anul 2006 a fost dificil in recuperarea datoriilor, pentru ca s-au vazut efectele restructurarii unor companii industriale", a spus Pierre Pravex, directorul financiar al companiei.
Anul acesta ar putea fi mai putin prolific pentru companie, avand in vedere vremea calda din ultima perioada.
"Nu putem spune ce cifra de afaceri vom inregistra. Vremea calda din ultima perioada isi va pune amprenta asupra veniturilor", a precizat Carriere.
Reprezentantii companiei au mai confirmat participarea la Fondul Social destinat finantarii partiale a consumului de gaze al populatiei cu venituri reduse.
Intentia autoritatilor privind infiintarea unui fond de ajutor social pentru consumatorii casnici de gaze a fost anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu in noiembrie 2006, proiectul fiind inca la stadiul de intentie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO