Companii

Dividend de 244 de lei si previziuni pesimiste la Terapia

06.05.2003, 00:00 23

Producatorul de medicamente Terapia Cluj Napoca va plati actionarilor un dividend brut de 244 de lei/actiune din profitul de 7,24 milioane de dolari (239 miliarde lei) de anul trecut.
La Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare a actiunilor Terapia a fost de 4.450 de lei.
Dividendul a fost aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor de la sfarsitul lunii trecute, in care managementul companiei si-a asumat pentru 2003 obtinerea unei cifre de afaceri in crestere de 12,3%, sub inflatia estimata, si a unui profit net mai mare cu 16,5% comparativ cu anul trecut.
Anul trecut, Terapia a obtinut un profit net de 239,89 miliarde de lei (7,24 milioane dolari) si a vandut in valoare de 1.049,77 miliarde lei (31,76 milioane dolari).
Prin estimarile rezervate, Terapia se alatura majoritatii companiilor farmaceutice din Romania, care au prevazut ca 2003 va fi unul din cei mai grei ani de dupa 1990 datorita crizei financiare a sistemului sanitar. Astfel, aproape toate companiile mari de pe piata si-au propus pentru acest an vanzari in stagnare sau crestere usoara in termeni reali, avand ca prim obiectiv incasarea creantelor fata de spitale si farmacii.
De altfel, pe primul trimestru al anului curent cifra de afaceri a Terapia a fost de 272,5 miliarde lei, in crestere cu 9,5% fata de primele trei luni din 2002. Cresterea este sub inflatia perioadei, de 17,1%
Piata romaneasca a medicamentelor a fost de 611 milioane euro anul trecut, conform datelor furnizate de companie de cercetare Cegedim. Principalii jucatori de pe piata sunt GlaxoSmithKline (liderul pietei), Sicomed Bucuresti, Pfizer (SUA), Lek (Slovenia), Terapia si Antibiotice Iasi. 
Terapia detine o pozitie puternica pe segmentele cardiovascular, musculo - scheletic, al sistemului nervos central si al afectiunilor cailor respiratorii. De asemenea, in ultimii doi ani, compania a lansat mai multe produse pe segmentul suplimentelor nutritive.
Compania intentioneaza sa lanseze pe piata inca 24 de produse noi, din care peste 20 in colaborare cu firme straine. Cel mai cunoscut produs al Terapia este Faringosept.
Tot pentru 2003, Terapia si-a propus investitii de 205,3 miliarde lei (aproximativ 6 milioane de dolari), din care jumatate vor fi orientate catre modernizarea sectiei de medicamente injectabile in vederea obtinerii certificatului GMP (Good Manufacturing Practice).
Anul trecut, compania a investit 75,3 miliarde lei, din care jumatate au fost absorbiti tot de modernizarea sectiei de medicamente injectabile. 
Terapia este controlata de fonduri de investitii, care au inceput anul trecut negocierile pentru vanzarea companiei, tranzactie estimata la 50 de milioane de dolari. Conform unor surse din piata, negocierile sunt pe ultima suta de metri.
La pretul de 4450 lei pe actiune, capitalizarea bursiera a Terapia este de 41 milioane de dolari.
In prezent, actionarii semnificativi ai companiei sunt Romanian Investment Fund - 17%, Romanian Investment Company Cyprus - 20% si casa de comert Romfarmachim - 10%. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO