Companii

Doar o zecime din comercianti au cumparat case de marcat fiscale

27.07.2000, 00:00 34



Mai putin de 40.000 de comercianti din cei peste 400.000 cati erau obligati sa-si doteze spatiile comerciale cu case de marcat cu memorie fiscala au respectat prevederile legale, restul riscand sa plateasca amenzi cuprinse intre 50-100 milioane lei.

"Garda Financiara a intocmit deja peste 700 note de constatare in vederea suspendarii acticitatii societatilor comerciale care nu au respectat prevederile legii 28/1999", a declarat Ziarului Financiar Marian Pasulea, comisar general adjunct la Garda Financiara.

Atat agentii economici a caror cifra anuala de afaceri este de 50 milioane lei, cat si cei care incaseaza anual peste 100 milioane lei au fost obligati conform OU 28/1999 ca, de la 1 aprilie, sa achizitioneze unul dintre modelele de case de marcat omologate de Comisia de Avizare a Distributiei si Utilizarii Aparatelor de marcat Fiscale.

OU 28 prevede ca toti comerciantii si prestatorii de servicii trebuie sa-si cumpere astfel de aparate, cu exceptia magazinelor sau raioanelor de paine, a vanzatorilor si distribuitorilor de ziare si reviste , a caselor de bilete pentru transport, a cinematografelor, teatrelor sau a comerciantilor ambulanti.

Pasulea spune ca Inspectorii Garzii Financiare au demarat o ampla actiune de verificare a firmelor la nivelul intregii tari urmand sa fie controlati toti agentii economici din oras, precum si clientii care nu vor avea bonul fiscal asupra lor la iesirea din magazin. Sanctiunile pot merge pana la inchiderea magazinului pentru firme si amenda de 500 de mii de lei pentru cumparatori.

valoarea unei case de marcat fiscale variaza intre 300 si 500 dolari. Modelele sunt de mai multe tipuri si sunt produse de firme importante in domeniu cum ar fi Samsung, Eurocash, Cartex, Sfera sau Elka. Aparatele de marcat sunt inzestrate cu hartie autocopiativa, normala si, respectiv, termica.

Memoria acestor aparate poate stoca si arhiva informatii pentru o perioada de pana la zece ani. Companiile care distribuie casele de marcat sunt obligate sa asigure atat reteaua de distributie cat si service-ul aferent.

Oficialii din Ministerul Finantelor apreciaza ca necesarul de astfel de aparate este de circa 500.000-600.000 bucati, ceea ce inseamna un efort financiar total de 300 milioane de dolari.

Pana in momentul de fata numarul firmelor autorizate sa comercializeze aparatele fiscale este mai mare de 30.

"Vanzarile merg foarte prost poate si datorita faptului ca micii comercianti nu-si permit sa plateasca 10 milioane de lei pentru un aparat de marcat fiscal", spune unul dintre reprezentantii firmelor care se ocupa cu distribuirea caselor de marcat.

De altfel, micii comercianti si-au exprimat de la bun inceput temerea ca nu vor reusi sa cumpere noile tipuri de case de marcat.

Ei spun ca decizia Ministerului Finantelor este nejustificata in conditia in care vanzarile zilnice sunt mult prea mici pentru a necesita achizitionarea unor case de marcat.

"Puterea de cumparare a scazut foarte mult iar profitul obtinut de-abia acopera cheltuielile lunare ale firmei. Este practic imposibil sa-ti permiti o casa de marcat", spune un patron de firma.

Ceea ce nu stiu acestia este ca in Europa, doar Romania si Albania sunt tarile care nu au adoptat legislatia caselor de marcat inteligente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO