Companii

Doi en-grosisti greci de carne investesc 3 mil. euro intr-un abator

23.05.2005, 15:20 135

Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine, impreuna cu doi investitori greci, en-grosisti de carne, vor construi unul dintre cele mai mari abatoare de carne de oaie din Romania la Vernesti in judetul Buzau.

Investitia anuntata se ridica la 3,3 mil. euro, iar abatorul va avea o capacitate de taiere de 300 capete/ora.

"In Romania sunt foarte putine abatoare de ovine, iar trendul investitional pentru anii urmatori este ascendent. Anul viitor se vor deschide doua noi abatoare - unul la Timisoara al unui investitor italian si altul la Brasov al unui investitor rus", spune Dumitriu.

El spune ca investitia in abatoare este necesara pentru ca in acest moment exporturile romanesti de carne de oaie - care s-au ridicat in 2004 la 120 mil. euro corespunzator unui numar de 2,4 milioane de capete - sunt foarte ieftine in comparatie cu cele grecesti sau unguresti.

"Romania este al patrulea producator european de carne de oaie, cu 8,5 milioane de capete de matca, iar preturile pentru un kilogram de carne de oaie romaneasca este de doua ori mai mic decat cel elen numai din cauza unor etichetari diferite pentru carnea romaneasca si cea greceasca", sustine Dumitriu.

Carpatic Lamb din judetul Ilfov, firma prin care se va derula investitia, este detinuta de doi investitori greci - Triantafyllos Tsamidas si Katrakylis Georgios - si de doua companii romanesti: Delta Aurora din Constanta si Frankfurt Impex Prod din Bucuresti.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO