Companii

Doru Lionachescu, Capital Partners: Vom intermedia deal-uri de 1,5 mld. euro

Doru Lionachescu, Capital Partners: Vom intermedia deal-uri de 1,5 mld. euro

Doru Lionachescu, Capital Partners: Romania este o piata a vanzatorilor, fapt care ar stimula volumul de tranzactii, doar ca multi proprietari intarzie decizia vanzarii efective in speranta obtinerii unui pret cu 10%-20% mai mare peste sase luni, de exemplu. Multi investitori au in spate actionari si analisti care ii intreaba: de ce nu sunteti inca in Romania?

12.06.2007, 17:26 26

Casa de investitii Capital Partners, care a asistat proprietarii site-ului eJobs sa obtina 4 milioane de euro pe 30% din site in cadrul celei mai mari tranzactii pe piata locala de internet, estimeaza ca va intermedia anul acesta deal-uri de 1,5 miliarde de euro, de peste patru ori mai mult decat anul trecut.
Doru Lionachescu, partenerul principal al firmei de investitii, spune ca prima parte a anului a fost "fantastica" pentru business si ca aceste deal-uri vor proveni din toate cele trei divizii ale companiei - fuziuni si achizitii, corporate finance si real estate.
"Dupa 350 de milioane de euro in 2006, ne-am gandit sa dublam volumul anul acesta, dar inceputul de an ne-a permis sa ajungem la o estimare de 1,5 miliarde de euro", a afirmat Lionachescu.
In prezent, Romania este o piata in plin boom al vanzarilor de afaceri, dar birocratia si retincenta proprietarilor de a vinde, in speranta obtinerii unui pret mai bun in scurta vreme, plafoneaza piata de fuziuni si achizitii, considera el.
Lionachescu este unul dintre cei mai influenti oameni de pe piata locala de fuziuni si achizitii, firma lui intermediind deal-uri cum ar fi preluarea Romexterra de catre MKB, preluarea Mindbank de catre ATE Bank, vanzarea a 50% din Asmita Gardens si multe tranzactii imobiliare.
"Romania este o piata a vanzatorilor, fapt care ar stimula volumul de tranzactii, doar ca multi proprietari intarzie decizia vanzarii efective in speranta obtinerii unui pret cu 10%-20% mai mare peste sase luni, de exemplu", spune Lionachescu.
In contextul actual, in care afacerile multor companii cresc cu ritmuri foarte rapide comparativ cu pietele vestice, proprietarii acelor companii tind sa intarzie tot mai mult momentul tranzactiei, sperand intr-un pret mai bun, in unele cazuri nejustificat, spune Lionachescu.
"Cererea pentru companii sau active romanesti este foarte mare, iar oferta este limitata. In aceasta situatie, vanzatorul are o pozitie privilegiata. El este de multe ori asaltat de investitori strategici sau de fonduri de investitii si are potentialul de a cere mai mult pe afacere", spune el.
Seful Capital Partners spune ca exista si un fel de spirit de turma al unor investitori care vizeaza achizitii pe piata locala. "Multi investitori au in spate actionari si analisti care ii intreaba: de ce nu sunteti inca in Romania?", afirma el.
"Investitorii au un sentiment de tren care pleaca din gara. In unele sectoare ale economiei, este vorba chiar de ultimul vagon care mai poate fi prins. Toata lumea se inghesuie pe peron, sperand sa prinda trenul intrarii pe piata romaneasca", precizeaza Lionachescu.
El a mai spus ca birocratia excesiva, administratia ineficienta si hatisul legislativ, impreuna cu avocatii de business, lungesc artificial perioada normala a tranzactiilor.
Din toate aceste motive, in pofida potentialului pe piata fuziunilor si achizitiilor, Lionachescu vede deal-uri private (fara privatizari si real estate) de numai 700-800 de milioane de euro anul acesta.
"Legal-ul (avocatii care asista la tranzactii, n. red.) inca este la putere. Dar acest trend se schimba deja, iar in maxim un an-doi avocatii nu vor mai fi la conducerea vanzarii afacerilor", spune el.
Pe de alta parte, spre deosebire de vanzatori, fondurile de investitii care faceau achizitii masive anul trecut au incetinit ritmul, adauga Lionachescu.
"Majoritatea fondurilor prezente in Romania nu au facut deal-uri in ultimele 12-18 luni, pentru ca asteapta inca deal-uri ieftine, care ar putea sa nu mai vina prea curand, poate deloc."
In opinia sa, pietele cu cel mai mare potential de deal-uri sunt in prezent serviciile financiare, real-estate-ul, comertul cu amanuntul si importurile auto, adica domeniile cu focus pe consumator.
"Din moment ce suntem o piata care creste sustinuta de consumul puternic, orice domeniu care interfateaza direct cu consumatorul este unul fierbinte pentru tranzactiile momentului", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO