Companii

După 20 de ani fermierii încep să se asocieze ca să negocieze mai bine

Autor: Gabriel Razi

18.06.2012, 00:06 407

Un grup de 39 de fermieri din judeţul Giurgiu, care s-au asociat în urmă cu cinci ani a reuşit să pună împreună 25.000 de hectare de teren, suprafaţă care i-a trimis imediat pe "listele scurte" ale traderilor de pesticide, îngrăşăminte sau cereale.

"Au 39 de clienţi într-un singur birou. Când îşi fac (traderii - n. red.) bugetul de aici pornesc prima dată pentru că au siguranţă în privinţa plăţilor şi a cantităţilor. Facem licitaţii, comercianţii vin, iar noi alegem cel mai bun preţ", a explicat Tudor Nenu, directorul executiv al cooperativei Vlaşca 2008, care a adăugat că în cazul achiziţiilor a reuşit să obţină discounturi de până la 20%. Anul trecut fermierii de la Vlaşca 2008 au vândut procesatorilor şi marilor case de comerţ materii prime agricole în valoare de 20-25 mil. euro.

Modelul de business în agricultură pus pe roate de fermierii de la Vlaşca 2008 este atipic pentru România în contextul în care până acum producătorii nu au avut apetit pentru asociere. România are, cu o medie de 3,5 ha/fermă, unul dintre cele mai fărâmiţate terenuri din UE. Agricultura este la nivel de economie un business anual de 19 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO