Companii

Dupa investitii in proiecte mici de retail, Bogaris are 450 mil. euro pentru primul proiect gigant

Dupa investitii in proiecte mici de retail, Bogaris are 450 mil. euro pentru primul proiect gigant

Alfonso Otero Zapata, directorul general pentru Polonia si Romania al Bogaris: Orasele din Romania se dezvolta in cele mai multe cazuri fara o strategie bine pusa la punct, deoarece nu exista reguli urbanistice clare, stabilite de primarii, situatie in care pretul terenurilor are fluctuatii puternice.

24.09.2007, 21:03 671

Bogaris, fostul grup spaniol Detea, a construit pana in prezent proiecte mici de retail, de circa 5.000 de metri patrati, anul acesta fiind anuntat primul proiect imobiliar de mari dimensiuni la Constanta, in urma unei investitii de 450 mil. euro.
"Am venit pentru prima oara in Romania in septembrie 2004 si am ramas surprins de oportunitatile din aceasta zona si in trei luni am decis sa dechidem un birou pe piata locala. La inceput, nu cunoastem piata si strategia noastra a fost de a construi proiecte mici de retail pentru operatorii de discount", a declarat Otero Zapata. Dupa consolidarea pozitiei, compania a decis anul acesta sa inceapa dezvoltarea unui proiect gigant la Constanta, pe locul fostei baze sportive RATC, in parteneriat cu dezvoltatorul spaniol Prasa.
"Acum stabilim conceptul proiectului si facem documentatia pentru a obtine Planul Urbanistic Zonal. Credem ca vom obtine PUZ-ul pana in primavara anului viitor, urmand sa incepem constructia la sfarsitul lui 2008. Proiectul va cuprinde circa 2.000-2.200 de locuinte in circa 15 blocuri si va fi dezvoltat in etape", explica Otero Zapata.
Bogaris si Prasa au achizitionat anul acesta cu 60 de milioane de euro terenul cu o suprafata de circa 95.000 de metri patrati, aflat pe malul lacului Tabacariei, si vor dezvolta un complex imobiliar care va cuprinde 310.000 mp de spatii rezidentiale, 15.000 mp de spatii de birouri, 40.000 mp de spatii comerciale si un hotel de 15.000 mp.
In plus, Bogaris are in derulare proiecte comerciale in mai multe orase din tara, precum Alexandria, Ramnicu Valcea, Busteni, Ploiesti, Giurgiu, Fetesti, dar si proiecte rezidentiale si de birouri in Bucuresti si Busteni.
Intre drumurile dintre Varsovia si Bucuresti, Otero Zapata a observat ca piata imobiliara romaneasca este in prezent una dintre cele mai fierbinti din Europa Centrala si de Est.
"Piata imobiliara din Romania este mult mai activa in prezent decat cea din Polonia, mai ales pe sectorul de retail, unde piata poloneza este saturata. Insa in Polonia se dezvolta puternic piata rezidentiala, odata cu formarea clasei de mijloc", explica Otero Zapata.
Totusi, chiar daca piata imobiliara este intr-o expansiune continua, nu exista reguli urbanistice stricte prin care proiectele de real estate sa fie dezvoltate in zonele in care exista infrastructura, situatie care conduce la o dezvoltare haotica.
"Orasele din Romania se dezvolta in cele mai multe cazuri fara o strategie bine pusa la punct, deoarece nu exista reguli urbanistice clare, stabilite de primarii, situatie in care pretul terenurilor are fluctuatii puternice. In plus, piata imobiliara nu este transparenta pentru ca exista intermediari peste intermediari in cadrul unei tranzactii", afirma Otero Zapata. Compania a investit pana in prezent circa 50 de milioane de euro in achizitionarea de terenuri si proiectarea proiectelor imobiliare aflate in derulare.
Grupul Bogaris este prezent pe piata romaneasca si cu divizia de energie, avand in derulare investitii de 100 de milioane de euro in doua centrale eoliene in Facaieni (judetul Ialomita) si Harsova (judetul Constanta).
In plus, Bogaris a investit pana in prezent un milion de euro in agricultura, in principal in achizitionarea terenurilor si in sisteme de irigatii. Compania detine 500 de hectare agricole in localitatea Harsova, din judetul Constanta, precum si 2.200 de hectare in Corbii Mari pe care le exploateaza. "Produsele agricole, precum porumbul, floarea-soarelui si graul, sunt exportate, insa anul acesta aproape toate culturile au fost afectate de canicula si am decis sa reducem investitiile in acest domeniu", spune Otero Zapata, care spune ca pentru urmatorii ani investitiile vor fi orientate in principal pe diviziile de real estate si energie.
Bogaris s-a desprins din fostul grup spaniol Detea, cu activitati in imobiliare si constructii, in urma despartirii actionarilor. "In cadrul grupului Detea a existat o companie de constructii care acum functioneaza separat, grupul Bogaris preluand diviziile de real estate, energie si agricultura", conchide Otero Zapata.
Grupul Bogaris, cu sediul central la Sevilla, detine active de 1,5 miliarde de euro si activeaza cu trei divizii de business, real estate, energie si agricultura in Spania, Portugalia, Romania, Bulgaria, Polonia, Ucraina si Mexic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO