Companii

DuPont, interesata de materiale de constructii si pesticide

31.05.2005, 19:06 46

Gigantul American DuPont pregateste un desant pe piata romaneasca prin deschiderea unei filiale proprii si anuntarea unor investitii de anvergura.

"DuPont a ales sa isi mareasca nivelul de prezenta pe piata romaneasca. Ca urmare a cererii in crestere pentru produsele noastre de protectie a plantelor, dar si pentru materiale de constructii, am decis sa ne stabilim ca un partener local de afaceri in Romania", spune Nollaig Forrest, Public Affairs ECEMEA, DuPont Europe.

Vasile Iosif, country manager al DuPont Romania, companie recent infiintata, spune ca Romania a devenit pentru DuPont, in domeniul pesticidelor, principala prioritate in sud-estul Europei.

"Romania a devenit interesanta pentru ca are cresteri economice an de an. Sunt multe proiecte pe care DuPont le pregateste pentru piata romaneasca si foarte multi bani care vor veni aici", afirma Iosif. El nu a dorit sa dezvaluie ce proiecte si ce sume are DuPont alocate pentru piata romaneasca. "Deocamdata nu pot spune nici un lucru despre aceste proiecte. Nu am primit unda verde", sustine Iosif.

Cea mai mare parte a investitiei de pana acum a americanilor de la DuPont pe piata romaneasca atinge 26 de milioane de dolari (20 mil. euro) in extinderea capacitatii de productie a fabricii de seminte a Pioneer Romania (o companie detinuta de DuPont) de la Ganeasa din judetul Ilfov. Pana la inceputul acestui an, importatorul si distribuitorul pesticidelor DuPont pe piata romaneasca a fost compania Aectra, aceasta ramanand in continuare un partener al americanilor in Romania.

Pe langa divizia de pesticide, noul birou al DuPont la Bucuresti va fi alcatuit din personal specializat pe materiale pentru constructii si infrastructura (birou care va coordona si activitatile companiei din Serbia, Bulgaria si Ucraina) pe business corporate, pentru a dezvolta noi afaceri, si pe partea de aditivi pentru petrol si gaze.

Acum, autoturismele Dacia sunt vopsite de DuPont. Anul trecut afacerile DuPont pe piata romaneasca au atins 45 mil. $ (35 mil. euro).

Piata pesticidelor a atins anul trecut 110 mil. $ (86 mil. euro), fiind dominata in proportie de 99% de importuri, iar pentru acest an estimarile merg catre o crestere de 15-20%.

"DuPont are o cota de piata de 5-6%, insa acesta este unul dintre motivele pentru care s-a decis intrarea directa in Romania. Alte motive sunt legate de apropiata aderare a Romaniei la UE si de perspectivele de crestere a pietei", spune Iosif.

DuPont are in cele 12 tari din Europa Centrala si de Est 23 de reprezentante de vanzari, 14 facilitati de productie si puncte de aprovizionare, 4 centre tehnice si peste 1.000 de angajati. "Prezenta noastra in Bucuresti vine ca un pilon aditional pentru cresterea din aceasta regiune", spune Nollaig Forrest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels