Companii

E.ON Energie: In Romania anului 2008 nu se pot face estimari legate de indicatorii financiari

E.ON Energie: In Romania anului 2008 nu se pot face estimari legate de indicatorii financiari

Guenther Schubert, presedintele directoratului E.ON Energie Romania

07.05.2008, 17:13 17

Cresterea salariilor cu peste 20%, costurile ridicate cu achizitia echipamentelor, dar si mentinerea tarifelor la energia electrica la un nivel neschimbat de aproape doi ani sunt motivele care au condus la rezultate sub asteptari pentru afacerile pe care le deruleaza germanii de la E.ON pe piata energiei electrice din Romania.
Pentru anul trecut, niciun actionar nu va primi dividende, iar bugetul de investitii este blocat pana la o decizie privind majorarea tarifelor la energie electrica. Contextul este unul putin favorabil pentru o eventuala majorare pentru ca urmeaza un an electoral care nu va avantaja companiile din segmentul energiei electrice si al gazelor naturale in ceea ce priveste cresterea tarifelor. Cu toate acestea, piata locala ramane in continuare interesanta E.ON avand deja planuri in ceea ce priveste productia de energie din surse regenerabile.
"Rezultatele nu au fost asa cum ne-am asteptat. A trebuit sa achitam mai mult pentru echipamente, rata inflatiei fiind de aproximativ 6%, angajatii nostri au obtinut cresteri salariale de peste 20%, insa pe de alta parte nu am beneficiat de o crestere comparabila a tarifelor. Astfel, pentru anul 2007, atat actionarii nostri privati, cat si Electrica si Fondul Proprietatea, care sunt in proprietatea statului, nu vor primi dividende", spune Guenther Schubert, presedintele directoratului E.ON Energie Romania, holdingul care coordoneaza activitatile companiilor E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie.
Acestea au rezultat in urma separarii activitatilor de distributie si de furnizare, conditie impusa tuturor companiilor de profil, la jumatatea anului trecut prin divizarea fostei Electrica Moldova, companie preluata de nemtii de la E.ON Energie in 2005.
"Volumul investitiilor este in stransa legatura cu tarifele noastre de distributie. Inca mai speram sa obtinem o crestere a tarifelor pentru anul acesta. Abia atunci vom putea discuta despre acest proiect", spune Schubert.
Compania a realizat in 2006 afaceri de aproximativ 300 de milioane de euro, nivel comparabil cu cel din anul precedent.
"In Romania anului 2008, nu se pot face astfel de estimari (legate de evolutia principalilor indicatori financiari - n.r.). Insa situatia s-a inrautatit deoarece nu am obtinut aproape nicio crestere la tarife pentru cei doi ani", a mai spus Schubert, care precizeaza ca de la inceputul acestui an s-a remarcat dificultatea cu care se iau anumite decizii politice.
In ciuda acestui context, reprezentantul E.ON Energie spune ca se asteapta pentru anul acesta la o crestere a vanzarilor de cel putin 10%, mai ales prin atragerea de clienti in segmentul consumatorilor eligibili, segment care permite negocierea contractelor cu clientii respectivi.
"Din cate am observat, incepand cu ianuarie 2008, deciziile politice se fac mai greu, sunt mai multe declaratii, dar fara sa fie sustinute de actiuni. Sper ca deciziile noastre in ceea ce priveste strategia companiei, investitiile, modernizarile, politica de preturi, sa nu fie influentate major de aceasta stare de lucruri", mai spune reprezentantul E.ON Energie.
In ciuda acestor dificultati, Romania ramane o tara extrem de interesanta pentru majoritatea investitorilor din segmentul de profil mai ales prin prisma oportunitatilor existente si de nevoia foarte mare de bani pentru investitii noi. Un segment spre care se uita si nemtii de la E.ON este domeniul energiilor regenerabile, respectiv parcuri eoliene in regiunea Moldovei.
"Noi deja am achizitionat terenuri si am obtinut autorizatii de conectare a parcurilor eoliene la reteaua de distributie. Intentionam sa initiem o analiza detaliata si masuratorile. Totusi, trebuie in primul rand sa verificam care este locatia cu cel mai mare potential luand in considerare toti factorii", spune Schubert, fara a indica inca o capacitate de instalare dorita sau bugetul de investitii alocat in acest sens.
Reprezentantul E.ON Energie spune ca investitia intr-un MW instalat variaza intre 1,3 si 1,5 milioane de euro.
Pe segmentul productiei de energie, E.ON mai este implicat si in privatizarea termocentralei Braila alaturi de grupul italian Enel, proiectul vizand constructia unei unitati noi cu o capacitate instalata de 900 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO