Companii

EdF, interesata de consultanta unui proiect Transelectrica de 30 mil. euro

28.02.2005, 00:00 14

Electricite de France, una dintre cele mai mari companii de utilitati din lume, revine pe piata proiectelor energetice din Romania dupa ani de absenta, inscriindu-se in cursa pentru consultanta Transelectrica in derularea unui proiect de circa 30 de milioane de euro.


Proiectul energetic vizeaza punerea in functiune a unei linii de interconexiune cu Ungaria si a unei statii electrice, in suma de aproximativ 29,7 milioane de euro. Finantarea proiectului este asigurata in urma contractarii de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) de circa 23 de milioane de euro si a unui grant PHARE de 6,5 milioane de euro.


Imprumutul luat de la BERD nu beneficiaza de garantia statului, lucru destul de rar in cazul finantarilor pentru investitii ale companiilor energetice romanesti.


Fondurile contractate acopera aproximativ 85% din valoarea proiectului, restul urmand sa fie asigurat din surse proprii de catre companie, conform oficialilor Transelectrica.


Banii vor fi destinati finantarii constructiei liniei electrice de interconexiune 400 kV Arad (Romania) - Bekescsaba (Ungaria), iar bucla se va inchide cu linia electrica Arad - Oradea, pentru care a fost acordat creditul nerambursabil PHARE.


Licitatia pentru castigarea contractului de consultanta la acest proiect a atras interesul unor companii europene foarte puternice, pe lista scurta fiind selectate acum ElectricitE de France (Franta), Tractebel (Belgia), Colenco (Elvetia), Fichtner (Germania), Red Electrica (Spania) si ESB International (Irlanda), spun surse apropiate afacerii.


Valoarea contractului de consultanta este estimat la aproximativ 600 - 700.000 de euro, mai spun sursele citate.


Potrivit acestora, ofertele finale urmeaza sa fie depuse in cursul lunii martie.


ElectricitE de France are in echipa sa pentru acest proiect si firma de consultanta si inginerie romaneas-ca - Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), care a jucat un rol important in dezvoltarea sistemului energetic national.


Interesul pentru Romania al gigantului francez al utilitatilor a lipsit in ultimii ani, chiar in contextul demararii privatizarilor distributiei de electricitate.


Anul trecut, a avut loc o schimbare foarte importanta in managementul EdF, care ar putea avea efecte si in ceea ce priveste strategia pentru Romania, sustin unii analisti.


Pierre Gadonneix, fost presedinte al Gaz de France, este noul sef al ElectricitE de France. Cei doi giganti sunt controlati de catre statul francez.

Gadonneix s-a implicat ca presedinte al GdF in lupta dura pentru achizitia Distrigaz Sud, cea mai mare distributie de gaze din Romania. GdF a castigat in final licitatia pentru Distrigaz Sud, in fata concernului rus Gazprom, cotat ca favorit.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels