Companii

Electrocarbon Slatina tinteste afaceri de 43 mil. euro

31.05.2006, 00:00 154

Producatorul de electrozi pentru industria siderurgica Electrocarbon Slatina si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 43 mil. euro (153 mil. lei, calculata la un curs mediu de 3,55 lei/euro).

Compania mizeaza in special pe diversificarea gamei de produse si atragerea de noi clienti externi.

Anul trecut, Electrocarbon a inregistrat o cifra de afaceri de 37 de milioane de euro (134 milioane de lei), cu aproape 43% mai mare in euro comparativ cu vanzarile din 2004.

"Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat diversificarii produselor, precum si gasirii de noi clienti externi. Exporturile au crescut semnificativ, atingand anul trecut circa 30% din cifra de afaceri", a declarat Andronica Dancioiu, directorul economic al Electrocarbon.

"Pentru urmatorii cinci ani estimam un ritm mediu de crestere de circa 10% pe an si tintim o pondere a exporturilor in cifra de afaceri de 50%", a mai precizat Dancioiu.

In ciuda cresterii cifrei de afaceri, marja de profit a companiei este destul de redusa, din cauza creditelor contractate de companie pentru investitii in ultimii ani.

Electrocarbon estimeaza pentru acest an un profit brut de circa 225.000 de euro (0,8 milioane de lei), cu 22% mai mare comparativ cu 2005. Anul trecut, profitul net al companiei a fost de 0,11 milioane de euro (0,4 milioane de lei).

"Profitul a fost afectat de cresterea costurilor, avand in vedere ca suntem mari consumatori de energie, dar si de creditele pentru investitii. In urma acestor investitii am reusit sa reducem consumurile de energie si sa scurtam procesul de productie, astfel ca ne asteptam la o crestere a profitului in urmatorii ani", a explicat Dancioiu.

Electrocarbon produce electrozi si nipluri din grafit, produse calcinate si carbura de siliciu pentru industria metalurgica. Printre clientii importanti ai companiei se numara Mittal Steel Galati, Mittal Steel Hunedoara, Mechel Campia Turzii si Combinatul Siderurgic Resita. Principalii actionari ai companiei sunt Metaeuroest Campina, cu 31,4% din actiuni, SIF Oltenia, cu 26,8%, Vivaio, cu 23,6%, si PAS, cu 10%.

Actiunile Electrocarbon sunt listate pe RASDAQ, acestea tranzactionandu-se ieri in jurul pretului de 1,6 lei/ actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 4,75 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO